Miért köhögünk ilyen sokat szeptemberben?

szeptemberi kohogesA parlagfű még javában ontja a pollenjeit, amely sok százezer gyermeknek és felnőttnek okoz rendkívül kellemetlen allergiás tüneteket. Van, akinek „csak” az orra folyik, tüsszög, van, aki nem tud aludni sem az orrdugulástól, mások könnyeznek, viszket a szemük, fáj vagy kapar a torkuk, az asztmások pedig köhögnek vagy fulladnak.

Augusztus végén véget ér a vakáció, a gyermekek óvodába, iskolába mennek, és ott a nyári élmények mellett megosztják egymással a vírusaikat is. Emiatt szeptember közepén egyre többen jelentkeznek légúti fertőzés tüneteivel is az orvosi rendelőkben. Ráadásul nemcsak a gyermekek, mert ők bizony hazaviszik a vírust, és megfertőzik a szülőket és a nagyszülőket, de még a kistestvért is.

Védekezni ezek ellen nagyon nehéz. Az allergiás és asztmás betegek, ha nem használják folyamatosan a fenntartó kezelésüket, akkor már enyhe tünetek esetén is kezdjék el ismét szedni, illetve belélegezni a megelőző gyógyszereiket, és legyen náluk a sürgősségi gyógyszerük (a rohamoldó) is.

Az immunrendszer erősítése érdekében együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, aludjunk eleget, és szedhetünk kiegészítő vitaminokat. A C-vitamint egészséges táplálkozás mellett csak stresszes, lázas állapotokban, fertőzések idején kell pótolni, a D-vitaminból viszont szinte mindenki pótlásra (2000 egység/nap) szorul.

Az immunrendszerünket erősítik a védőoltások, illetve a védőoltásokhoz hasonló hatású baktérium antigéneket tartalmazó megelőző gyógyszerek. Ezekről bővebben a kezelőorvosuktól, illetve a gyógyszerészektől kaphatnak felvilágosítást.

Az influenza elleni védőoltást szinte mindenkinek javasoljuk, a legrászorultabb több mint 1 millió személynek az állam ingyenesen biztosítja. A tüdőgyulladás, a középfül-, az arcüreg- és a gennyes agyhártyagyulladás leggyakoribb kórokozója a pneumococcus, amely ellen a csecsemőket már 2 hónapos korukban kötelezően és ingyenesen oltják a háziorvosok, a felnőtteknek azonban kérniük kell az oltást, és sajnos nekik már nem ingyenes.

dr. Mucsi János
tüdőgyógyász és belgyógyász szakorvos
www.erzsebetgondozohaz.hu

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: