Mikor tüzelhetünk a kertben?

Korábban már foglalkoztunk a márciusában életbe lépett Országos Tűzvédelmi Szabályzattal, amely által a „belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos”. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság lapunknak adott tájékoztatásából megtudhattuk, hogy amennyiben a települési önkormányzat rendeletben szabályozza az avar és kerti zöldhulladék égetését, akkor az ingatlan használója belterületen, az önkormányzati rendeletben foglaltak és az OTSZ alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységre vonatkozó előírásainak együttes betartásával szabályosan égethet. Ha az önkormányzat külön nem alkotott rendeletet a kerti zöldhulladék égetéséről, akkor tilos ilyen jellegű tevékenységet folytatni. Vagyis, ha rendelet szabályozza a meghatározott időben és módon lehet tüzelni.
Megkérdeztük a megjelenési területeinken található önkormányzatokat, adott településen mikor lehet tüzet gyújtani, illetve égetni?
Budapesten a szmogriadó-tervről szóló rendelet alapján az avart és kerti hulladékot egész évben tilos elégetni. Kilenc település válaszolt, illetve elküldte a rendeletet, amelyekből kiderül, hogy igencsak különböző lehetőségek vannak a tűzgyújtásra, s van ahol egyszerű a szabály, de akad, ahol nehezebben értelmezhető.
Kerepes: A feljogosított hulladékkezelő által el nem szállított kerti hulladékot égetni enyhe légmozgás (gyenge szél) mellett, száraz időben, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával április 01. és november 30. közötti időszakban minden hónap első és utolsó pénteki napján 10.00 és 21.00 óra közötti időben, legfeljebb négy órán keresztül lehet. Amennyiben a pénteki nap ünnepnapra esik, az adott héten az égetés tilos. Szélcsendes időben az égetést kerülni kell.
Veresegyház: Nem égethető kerti hulladék vasárnapokon és ünnepnapokon.
Dunakeszi: Avar-és kerti hulladék égetése közterületen és a tömör, városias beépítésű, a Barátság út, Fő út, Fillér utca és a Kiserdő utca által körülhatárolt területen tilos.
Az avar-és kerti hulladék égetése minden évben kizárólag két időszakban a kijelölt napon megengedett.
a) tavasszal: március 1-től május 15-ig szerdánként és szombatonként, illetve
b) ősszel: szeptember 15-től november 30-ig szerdánként és szombatonként végezhető.
Vasárnap és ünnepnapokon az égetés szigorúan tilos, abban az esetben is, ha az ünnepnap szerdai napra esik.
Gödöllő: Közterületen, valamint ingatlanon belül elszáradt növényi hulladékot kizárólag pénteken 13-tól 18 óráig lehet szabadtéren égetni, egyéb időpontokban tilos.
Csömörön a helyi rendelet szerint jelenleg hétfőn 6 és 18 óra, pénteken 12 és 18 óra között szabad égetni ingatlanon belül október 1-je és április 30-a között. Május 1-je és szeptember 30-a között az égetés tilos.
Göd: Avar és egyéb kerti hulladék megsemmisítésére irányuló tűzgyújtás és égetés Göd Város teljes közigazgatási területén csak pénteken engedélyezett! Az égetés maximum 30 percig tarthat, tartós füstölés nem megengedett.
Szeles időben, továbbá nyári évszakban (május 1-től augusztus 31-ig) szemétégetés céljából tűzgyújtás szabad térben nem megengedett.
Őrbottyán területén minden hónap első péntekén április 1. és november 30. között 16 és 20 óra között lehet.
Kistarcsa: A lakosság és a levegő tisztaságának védelme érdekében az avar- és kerti hulladék égetése a település egész területén minden évben kizárólag két időszakban megengedett: tavasszal: április 1. és április 30. között, ősszel: október 15. és november 15. között. Az égetést hétfőtől szombatig 10-18 óra között szabad végezni. Vasár- és ünnepnapokon tilos az égetés.
Mogyoród: Égetni tilos, kivéve belterületi magánterületen és zártkert besorolású ingatlanokon a lábon álló növényzet, avar és egyéb a terület használata során keletkezett növényi hulladékot szeptember 15-től április 15-ig terjedő időszakban, kedd, péntek 8-18 óráig, szombaton 8-12 óráig.
Végül ne feledjük, amennyiben valaki nem a rendeletben meghatározott időben kerti zöldhulladékot éget, az 20-60 ezer forintig terjedő bírságra számíthat. Amennyiben akkora tűz keletkezik, hogy a tűzoltóságnak kell beavatkozni, 200 ezertől 3 millió forintig terjedő bírságot is fizettethetnek velünk.

Meggyesi Gyula

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: