Minden eddiginél búsabb és dühösebb a világ

   Minden eddiginél búsabbak, dühösebbek az emberek szerte a világon, jóval inkább tele vannak félelemmel, mint valaha – derül ki a Gallup közvélemény-kutató intézetnek az érzelmek globális állapotáról készült éves felméréséből.

    Mindhárom érzelem rekord szintre emelkedett 2018-ban. A helyzet jó oldala, hogy az emberek arról számoltak be, hogy kevésbé stresszes az életük, ami azt jelenti, hogy a világ pontosan ugyanolyan siralmas, mint ahogy 2017-ben mérték, amikor szintén rekordot döntött a kiábrándultság szintje – olvasható a CNN honlapján.

    A 2006 óta folytatott világfelmérésében a Gallup több mint 140 országban, mintegy 151 ezer embert kérdezett meg érzéseiről 2018-ban. 

    Háborúk, politikai válságok és humanitárius szükséghelyzetek jellemezték az elmúlt évet világszerte. Az interjúk készítésekor 10-ből négy ember arról számolt be, hogy előző nap sokat aggodalmaskodott, egyharmaduk stresszes állapotra panaszkodott és tízből három sok fizikai fájdalomérzésről beszélt. A megkérdezettek egynegyede volt bús, 22 százaléka dühös.

    A legnegatívabb érzelműek Csád lakói. A közép-afrikai országot súlyos recesszió sújtja 2014 óta, és folyamatosan csökken az emberek életszínvonala, 15 millió lakosa közül hatmillió él mélyszegénységben. A lakosok 72 százaléka mondta azt, hogy nehezen teremtette elő az élelmiszert az év bizonyos részében – olvasható a felmérésben.

    A csádiak ráadásul nem fértek hozzá az internethez sem 2018 nagy részében, mivel a kormány leállította azt.

    A felmérés szerint Csád mellett a legnegatívabb érzelmű 10 ország között van Niger, Sierra Leone, Irak, Irán, Benin, Libéria, Guinea, a Palesztin Területek és Kongó.

     Ami a pozitív érzelmeket illeti, globálisan 10-ből hét ember számolt be örömről, érezte úgy, hogy kipihent, és mosolygott, vagy nevetett a felmérés előtti napon. 87 százalékuk mondta azt, úgy érzi, hogy tisztelettel bánnak vele.

    A legpozitívabb érzelműek a latin-amerikaiak. Paraguay a legpozitívabb, őt követi Panama, Guatemala, Mexikó, Salvador és Honduras, annak ellenére, hogy ezekben az országokban nagy a szegénység és gyakoriak az erőszakcselekmények.

    Bár nem mindig értékelhetik legjobbnak életüket a latin-amerikai emberek, de „a világon mindenki másnál többet nevetnek, mosolyognak és éreznek örömöt” a jelentés szerint. Magas boldogságmutatóik részben „tükrözik a térség kulturális tendenciáját arról, hogy az élet pozitív dolgaira kell összpontosítani”.

    Az ENSZ éves boldogságjelentésében általában a világ legboldogabb nemzetei a skandináv országok, ám a Gallup-felmérése az elégedettség mértékét Latin-Amerikában magasabb szintűnek találta.

MTI

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: