Mogyoródi látványosságok

Ha turizmus, akkor hazánk egyik legnagyobb eseménye, látványossága a Forma 1. Ha Forma 1, akkor Mogyoród. A fővárostól pár percre található települést a motorsportok fellegváraként is emlegethetnénk, bár szórakozási lehetőségekben és látványosságokban is gazdag.
A Hungaroringen folyamatosan vannak rendezvények, de több benzingőzös sportágnak is helyet biztosít, így az Off Road Center a terepjárók szerelmeseinek, a Motoros Akadémia a két keréken száguldás megszállottainak ad otthont, de bárki tesztelheti tudását a Vezetéstechnikai Centrumban is. A közelben található még az egész évben üzemelő, fedett gokart pálya, a Hungarokart Center. A 11,5 hektáron kiépített csúszdaparkról is látni a Hungaroring pálya egy részét, bár az Aquaréna látogatói leginkább az élményeket élvezik, hiszen 26 darab, összességében másfél kilométernyi csúszdapálya kanyarog a területen.
A településsel kapcsolatban elfogultságot kell bejelentenem, hiszen jó néhány éve költöztem a fővárosból Mogyoródra, amit életem egyik legjobb választásának tartok, hiszen szeretek itt élni. A fentieken túl, rengeteg érdekesség és látnivaló várja az érdeklődőket, amelyekről Zachár Zsoltot a Mogyoród Turisztikai Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.
– Mogyoródon, mint egy kis-Kárpát medencében megtalálható mindaz a szépség, hagyomány, amely a magyarságra jellemző. A mi lakóhelyünk az, ahol találkozik egymással a hagyományos falusi élet és a modern technika világa. Mogyoród hagyományokban és látnivalókban gazdag település. Évszázadok óta szőlőtermelő hely, amit az 1291-ből származó első hiteles oklevél is igazol. A legtöbb pince bejárata elé a kitermelt kövek nagyobb darabjaiból megfelelő kőfaragással présházat építettek. Valamennyit vastag faajtóval és a vasaláson lelógó nagy lakattal, továbbá a hozzáillő pincekulccsal látták el.
A római katolikus templom 1745-1749 között épült és főoltárán a Bebó Károly által alkotott Szent Mihály arkangyalt ábrázoló faszobor áll. A templom mellett kőből faragott Nepomuki Szent János szobor továbbá emeletes barokk plébánia látható az 1770-es évekből.
Mogyoród főterén a patak fölött fából faragott gyalogos, Szent Mihályról elnevezett híd ível át. A téren új díszburkolattal egy sétáló, találkozó helyet alakítottak ki, amelyet padokkal, fákkal, kandeláberekkel, szökőkúttal és egy mogyoródi táncospárt ábrázoló szoborral tettek hangulatosabbá.
Kiemelkedő történelmi esemény volt az 1074. március 14-én lezajlott mogyoródi csata, amelyben Géza és László Árpád-házi hercegek döntő győzelmet arattak a német császár által támogatott Salamon király felett, megszüntetve a hűbéri függőséget. A győzelem emlékére László bencéseket telepítve, apátságot alapított a mai Klastrom hegyen, ahol park és emlékmű áll. A település legmagasabb pontja a Somlyó-domb (Gyertyános 326m).

Meggyesi Gyula

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: