Nagy Repülő Spagettiszörny Egyház

Engedélyt kapott az esketésre a Nagy Repülő Spagettiszörny Egyház Új-Zélandon. Az egyház magukat pasztafárinak nevező tagjai szerint a világegyetemet egy spagetti- és húsgolyóalapú repülő teremtmény hozta létre, ugyanakkor a vallás hivatalos honlapja szerint is akadnak olyan követők, akik paródiavallásként, ironikus mozgalomként tekintenek a kezdeményezésre.

Az esketési engedély megadásáról az új-zélandi kormány hivatalos lapja számolt be. Jeff Montgomery anyakönyvi irattárvezető szerint döntését kizárólag arra alapozta, hogy a szervezet támogat-e, népszerűsít-e valamilyen vallási, filozófiai, vagy humanitárius meggyőződést. “Ezen hiedelmek, vagy meggyőződések érvényességéről nem tisztünk ítélkezni” – idézte Montgomeryt a BBC News.

A Nagy Repülő Spagettiszörny Egyház egyik névtelenségbe burkolózó vezetője a Radio New Zealandnak elmondta, hogy a következő lépés egy eskető jóváhagyatása lesz. Hozzátette, hogy a pasztafári esküvőn a kalózjelmeztől kezdve a fejfedőként szolgáló tésztaszűrőig bármit lehet viselni.

Ezzel arra utalt, hogy évekkel ezelőtt egy osztrák férfi tésztaszűrővel a fején készíttetett magáról képet a jogosítványához, hogy fellépjen az egyházi kiváltságok ellen. Korábban ugyanis azt olvasta, hogy a jogosítványok igazolványképe nem ábrázolhatja fejfedőben a tulajdonost, kivéve, ha a fej eltakarása vallási célt szolgál. A férfi ezért a “pasztafári vallás” követőjének mondta magát az igazolványkép készítésekor, és végül meg is kapta az iratot.

Hasonló akcióval próbálkoztak a múlt hónapban Németországban, akkor fejre kötött kalózkendővel, ám ez a próbálkozás sikertelennek bizonyult.

A “pasztafári egyházat” 2005-ben az Egyesült Államokban alapította az amerikai Bobby Henderson azzal a céllal, hogy bírálja a kreacionizmus (intelligens tervezés az evolúció tanával szemben) szerepeltetését az amerikai iskolai oktatásban, és követelte, hogy elméletét is oktassák az iskolában, mint harmadik, az előző kettővel egyenrangú tant.

 

www.bbc.com – MTI
2015. december 17.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: