Négy kerék, kevés sport

A Bridgestone gumicég megbízásából az Ipsos vizsgálódott. A felmérésből kiderült: a magyar autóvezetők hetente átlagosan 5,1 órát töltenek a volán mögött, de csupán 15 százalékuk sportol nap, mint nap. A látszólagos kényelem megbosszulhatja magát, mert betegségekhez vezet.

A motorizáció folyamatos térnyerésével, életmódunk változásával mind többet használjuk a „szentséges” négykerekűt. Mindeközben az autóipar is egyre kényelmesebb és komfortosabb kocsikkal kényezteti az utazókat, így nőttön-nő a vezetéssel, ülő testhelyzetben töltött idő, ami számos egészségi kockázatot rejt magában.

Annak érdekében, hogy felmérje, a honi sofőrök mennyit sportolnak a gépjárműveikben ülve töltött idő ellensúlyozására, az Ipsos segítségével online felmérést végzett a Bridgestone Magyarország. Kétszáz, autót rendszeresen vezető életmódját vizsgálták. Nos, a kutatás rávilágít arra, hogy az autóvezetők 57 százaléka minden nap, míg 34 százalékuk hetente többször használja autóját: minden második (53%) autós legalább heti 4-6 órát, összességében átlagosan 5,1 órát tölt a verdában ücsörögve.

Statisztikák szerint Magyarországon 50% körüli a minimum 6-8 órában ülőmunkát végzők aránya, ezen felül pedig még naponta átlagosan 4 órát töltünk televízió előtt, vagyis a lakosság jelentős része 11-13 órát tölt egy helyben. A felmérésben résztvevők 63 százaléka használja munkába járásra, vagy munkaeszközként gépjárművét, így azzal, hogy még a munkába menet is kényelmes testhelyzetben „vánszorgunk”, tovább nyújtjuk az ücsörgési időt, holott az hosszútávon vérkeringési problémákhoz, gerincbántalmakhoz, akár pszichés zavarokhoz is vezethet, nem beszélve az emésztésre gyakorolt káros hatásról.

A problémát tetézi, hogy a Bridgestone felmérésében megkérdezettek 34 százaléka ügyel arra, hogy a munkanapokat sportolással ellensúlyozza. 51 százalékuk általában az egészség megőrzéséért, 31% kedvtelésből, 14% mindennapi életviteléből adódóan, 11% már egészségi okokból, orvosi utasításra sportol.

A mindennapi autózás mellett a válaszadók 15 százaléka sportol naponta. Az autóvezetők körében az ingyenes szabadidős sportok, a kerékpár, az otthoni torna és a futás a legnépszerűbbek, így a válaszadók több mint fele (52%) nem költ sportolásra. Az autóvezetők saját bevallásuk szerint heti 3 alkalommal végeznek testmozgást, de kis részük, mindössze 5% érzi magát csúcsformában. A vizsgált autósok 29 százaléka átlagos fizikai állapotban lévőnek, 17% kifejezetten ellustultnak érzi magát.

Arra a kérdésre, hogy gyakoribb sportolásra motiválná-e a delikvenst, ha a testmozgás egyúttal megmérettetést vagy nyereményt is jelentene, az autósok 72 százaléka – jellemzően a 18-34 éves korosztály –, igennel felelt. A megkérdezettek 30 százaléka a versenyzés élményéért sportolna inkább, 42 százalékukat valaminő jutalom lehetősége sarkallná aktivitásra.

Sz.Z.A.

01_happycar

 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: