Népszerű a CSaládi Otthonteremtési Kedvezmény

Több mint 2500 csok (családi otthonteremtési kedvezmény) iránti kérelmet fogadott be az OTP Bank közel 2,5 milliárd forint összegben szeptember 23-ig. A becslések szerint minden második csok-igénylés az OTP-hez érkezett – mondta Kovács Antal, a bank vezérigazgató-helyettese az MTI-nek.

A folyósítások is megkezdődtek, eddig több mint 800 igénylő már megkapta a támogatást – tette hozzá. Kifejtette: a csok fontos mérföldkő a hazai ingatlanhitelezési piac fellendítésében, tekintettel arra, hogy használt lakások vételére és bővítésére is igénybe vehető. Az év második felére jelentősebb hitelbővüléssel számol az OTP Bank – jelezte a vezérigazgató-helyettes. Mint mondta: az új támogatás bevezetésekor a kormányzat egész évben 4000 kérelemmel számolt, azonban a nagy érdeklődésre való tekintettel a támogatási keretet később megemelték.
Elmondta: a jelzáloghitelek keresletében és folyósításában a növekvő tendencia változatlan, az első fél évben 25 százalékkal nőttek az OTP jelzáloghitel kihelyezései az egy évvel korábbihoz képest. A bank az idei év első felében 39,6 milliárd forint jelzáloghitelt nyújtott, így 26,6 százalékos piaci részesedést ért el – emelte ki a vezérigazgató-helyettes.
A csok használt lakás vásárlására és bővítésére igényelhető július 1-től. A használt lakásra igényelhető kedvezmény megegyezik az új lakásra igénybe vehetővel, a támogatás összege 500 ezer forint és 3,25 millió forint között változhat a gyermekszámtól, a lakás nagyságától és energetikai minősítési osztályától függően – idézte fel Kovács Antal. Megjegyezte, hogy a kormány 10-11 000 csok igényléssel számol, míg a szocpol korábbi formájából (lakásépítési támogatás) 2012 februárjától 2015 közepéig mindössze 2 ezer szerződést kötöttek.
“Már a bevezetés első hónapjában is nagy volt az érdeklődés a konstrukció iránt. Az idén hozzávetőleg 6000 csok igénylésre számítunk, de az igazi fellendülést 2016-ra várjuk” – mondta a vezérigazgató-helyettes.
Az OTP szerint a támogatást igénylők 70 százaléka fog lakáscélú hitelt is igénybe venni. “Amennyiben a támogatás igénybevételén túl lakáshitelt is szeretne az ügyfél, érdemes a hitelt ugyanannál a banknál felvenni, mivel így az elbírálás maximum 30 ezer forintos díját nem kell megfizetni” – emelte ki Kovács Antal.
Kifejtette: a lakáspiacon a válság alatti és utáni években a tranzakciószám évente körülbelül 70 ezerrel maradt el az optimális 150 ezertől. Így az elmúlt években több mint 400 ezer lakásvásárlást halasztott el a lakosság. A lakáspiac felfutását segíthetik a történelmileg alacsony hitelkamatok (amelyek alacsonyabbak, mint a 2000-es évek eleji támogatott hitelek kamatai, vagy akár mint a korábbi svájci frank alapú hitelek kamatai), a kiterjedt állami lakástámogatási rendszer, és az is, hogy az alacsony kamatok miatt sokak számára vonzó befektetéssé válik a bérbeadási céllal vásárolt ingatlan – sorolta a vezérigazgató-helyettes.
A növekedést főképp a használtlakáspiaci tranzakciók idézik elő, míg az újépítésű lakások részesedése a lakáspiaci forgalomból várhatóan csupán 12 százalék lesz 2015-ben. Az OTP Ingatlanpont prognózisa szerint idén, a csok hatásaival is számolva, az eddig tapasztalt tendenciák alapján a használtlakáspiac megközelítheti a 150 ezres eladási szintet is, míg az átadott új építésű lakások száma mintegy 10 ezerre becsülhető. Ezek már a válság előtti utolsó évben mért értéket megközelítő adatok – fűzte hozzá.
Kovács Antal elmondta: a jegybanki alapkamat csökkenésével párhuzamosan az OTP is folyamatosan csökkentette a rövid kamatperiódusú hitelkamatait. Ráadásul a kiterjedt kamatkedvezményeinek köszönhetően a bank jó minősítésű ügyfelei – a referencia kamathoz kötött konstrukcióban – már 3,5 százalék körüli kamatszinten is lakáshitelhez juthatnak. Emellett jelenleg egyre nagyobb igény mutatkozik a hosszabb távon fixált kamatok iránt is. Az 5 éves kamatperiódus mellett 4,5-8 százalékos sávban lehet lakáshitelhez jutni.
Felidézte azt is, hogy 2014. január 1-jétől vezették be az új lakáshitel cafetériát, ami lehetőséget biztosít a munkáltatók számára, hogy adó és járulékmentesen támogassák a dolgozóik lakáshitel törlesztését. Ez a lehetőség a munkáltató számára jelent olcsóbb juttatási formát, a munkavállaló számára pedig nagyobb juttatási összeget – fejtette ki a vezérigazgató-helyettes.
Kovács Antal kiemelte: a szolgáltatás adminisztratív terheinek átvállalására a bank tavaly májusban elsőként vezette be a piacra a lakáshitel cafetéria szolgáltatását OTP ADLAK néven, amelyet már mintegy 40 nagy- és közepes vállalat vesz igénybe. A bank így mintegy 2600 munkavállalónak folyósított támogatást. Ezen felül 4000 kisvállalattal kötött szerződést a pénzintézet a szolgáltatás nyújtására, esetükben 2000 munkavállalónak folyósítottak támogatást. Ez az új forma eddig közel 1 milliárd forint adó és járulék megtakarítást hozott a bank ügyfeleinek – mondta a vezérigazgató-helyettes.

2015. szeptember 27.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: