Nőtt a forgalomba helyezett új személyautók száma Magyarországon

Magyarországon az idén az első negyedévben 29 561 darab új személygépjárművet helyeztek forgalomba, 1,2 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) az MTI-vel.

A szakmai szervezet biztatónak értékelte a növekedést, jelezve: ez elsősorban a 2022 elején még szinte minden gyártó esetében jelentős ellátási problémákat okozó félvezető-hiány javulásának köszönhető.

Ismertették azt is, hogy jelentősen fejlődött az elektromos autók piaca: 30 százalékkal több elektromos személyautót helyeztek forgalomba 2023 első negyedévében, mint 2022 első három hónapjában.

A plug-in hibrid modellek piaca is nőtt, 12 százalékkal több tölthető hibrid került forgalomba az előző évhez képest. Az elektromos autók így a piac 5,5 százalékát, a plug-in hibridek pedig 4,8 százalékát adják. Ez egyértelmű előrelépés, de továbbra is alacsony arány a nyugat-európai piacokhoz képest – fűzték hozzá.

Az MGE közleménye szerint a nagyhaszonjárművek piacán az első negyedév növekedést hozott, 14,2 százalékkal többet, 1430 darabot helyeztek forgalomba. A közúti nehézpótkocsi értékesítési trendje követte a nagyhaszonjármű piac alakulását, 906 közúti pótkocsit helyeztek forgalomba 9,0 százalékkal többet, mint 2022-ben.

Az autóbuszok piaca 119 százalékos bővülést ért el 171 darabbal, elsősorban a gyenge tavalyi év miatt. A piac növekedése rendkívül fontos fejlemény, ugyanis a személyszállítás további és gyors megújítása biztonsági és környezetvédelmi okból sürgető igény – írták.

Az MGE pozitív fejleményként értékeli, hogy a használt gépjárművek kivételével valamennyi kategóriában növekedni tudott a piac.

Az MGE becslése szerint az idén a személyautók piacán mintegy 10 százalékos csökkenés várható, a magyar autópiac továbbra is a százezres darabszám felett fog teljesíteni 2023-ban.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: