Nőtt a szálláshelyek forgalma augusztusban

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,7, a belföldi vendégeké 4,9 százalékkal nőtt augusztusban az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért forgalma összességében 5,3 százalékkal bővült – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Augusztusban az egy évvel korábbinál 7,3 százalékkal több külföldi vendég összesen 1 millió 916 ezer éjszakát töltött magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból nyolcban emelkedett, Észak-Magyarországon számottevően csökkent.
Az augusztusi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet. A német turisták 2,0 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe, de ezt többszörösen ellensúlyozta az, hogy a Lengyelországból, a Hollandiából, az Olaszországból és a Csehországból érkező vendégforgalom 1,9 és 8,0 százalék közötti mértékben bővült, valamint folytatódott a brit turisták forgalmának dinamikus, 21 százalékos növekedése – tájékoztatott a KSH.
Az év nyolcadik hónapjában az előző augusztusinál 6,8 százalékkal több belföldi vendég töltött összesen 2 millió 227 ezer éjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom nyolc turisztikai régióban nőtt, egyben stagnált.
A szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele az előző év azonos időszakához képest 14 százalékkal, 46 milliárd forintra emelkedett. Ezen belül a szállásdíjbevétel 17 százalékkal 29 milliárd, a vendéglátás bevétele 9,0 százalékkal 8 milliárd forintra nőtt, az egyéb bevételek 7,8 százalékkal 9 milliárd forintra emelkedtek.
A külföldivendég-forgalom és a bevételek alakulását befolyásolták a valutaárfolyamok is. A forint/euró havi átlagárfolyama 2 forinttal, 311 forintra erősödött – közölte a KSH.
A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 3,1 százalékponttal, 71 százalékra emelkedett.
Széchenyi Pihenőkártyával (SZÉP-kártya) a kártyatulajdonosok 5,4 százalékkal többet költöttek augusztusban az egy évvel korábbinál. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 2266 egység fogadott el pihenőkártyát, 3 milliárd 212 millió forint értékben.
Az év első nyolc hónapjában a szálláshelyek 6,4 százalékkal több, összesen 18 millió 538 ezer vendégéjszakát regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. A 9 millió 149 ezer külföldi és a 9 millió 389 ezer belföldi vendég egyaránt 6,4 százalékkal több éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken.
A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 12 százalékkal több, 247 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.
A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,9 százalékponttal, 55 százalékra emelkedett.
A SZÉP-kártya felhasználási értéke 4,3 százalékkal nőtt, összesen 13 milliárd 115 millió forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.
Augusztus 31-én a Magyarországon működő egységek száma 3,7 százalékkal több, 3303 volt, a 362 ezer férőhely száma lényegében stagnált.

MTI

2015. október 12.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: