Nőtt az új autók száma

Több új autót helyeztek forgalomba novemberben: az új személygépjárművek száma 6590 volt, 11,6 százalékkal több, mint egy éve – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) az MTI-vel a DataHouse Kft. adataira hivatkozva.
Az első 11 hónapban 70 081 személygépkocsit, az egy évvel korábbinál 14,1 százalékkal többet helyeztek forgalomba első alkalommal. Az egyesület az egész évre mintegy 75 ezer új autó forgalomba helyezésére számít, 15 százalékkal többre a tavalyinál.
Az MGE szerint a piaci növekedés novemberben visszaállt az átlagos szintre, októberben a falugazda programban átadott 1800 személyautó jelentette a kiugró eredményt. Ezzel együtt az előrejelzésnél kicsit magasabbra várják az év végi eredményeket.
A kishaszonjárművek piaca is bővült novemberben, 1867 járművet helyeztek forgalomba, ami 15,9 százalékos növekedés.
Az adatokhoz fűzött kommentárja szerint az MGE bízik abban, hogy folytatódik a magánvásárlók visszatérése a piacra, és a vállalati gépjárművek cseréje, ugyanakkor megjegyezte, hogy a magánvásárlók jelenleg inkább a használt autókat keresik.
Az egyesület sajnálatosnak nevezte, hogy a drasztikusan növekvő és az új autó import volumenét jelentősen meghaladó importált használt személyautók átlag életkora meghaladja a 11 évet, ami az autópark öregedésének folytatódását, a káros anyag kibocsátás növekedését, a közlekedés biztonságának csökkenését okozza, miközben a használt autó import a joghézagok kihasználásával az áfa meg nem fizetésében élen jár.
Az egyesület közlése szerint a kishaszon jármű piac az eddig a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja (nhp) által generált forgalomnövekedés folyamatosan lassulása után novemberben kicsit emelkedett és egy év végi hajrával a várható értékesítés eléri a tervezett darabszámokat. A piac év végi teljesítményét az egyesület 17 ezer darabra várja, ami a tavalyihoz képest 6 százalékos növekedést jelentene.
A Jato Dynamics az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: novemberben a céges eladások a már megszokott arányt mutatják, az újautó forgalomba-helyezések többsége céges (79 százalék), míg a magáneladások a piac 21 százalékát teszik csak ki.
Az autóipari információszolgáltató összesítése szerint novemberben a legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű esetében) a Ford volt, 1064 darabot helyeztek forgalomba, ezzel a hazai piac 12,2 százalékát fedte le.
A személyautók piacán az év tizenegyedik hónapjának győztese a Skoda 742 darabbal és 11,2 százalékos piaci részesedéssel. A második az Opel (684 darab), a harmadik a Suzuki (677 darab), akit a Volkswagen (582 darab) és a Ford (543 darab) követ a toplistán.
Modellszinten a legtöbb Skoda Octaviából (479 darab), Suzuki Vitarából (407 darab), Opel Astrából (332 darab), Volkswagen Passatból (221 darab), Ford Focusból (194 darab) és FIAT 500-ból (150 darab) kelt el novemberben.

2015. december 1.,

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: