Okostelefon, „okos” töltés

Erre mondják azt, hogy minden megoldás érdekel… Aki ugyanis vezetett már elektromos autót, és próbált mondjuk, célba jutni Kelet-Magyarországon, az tudja: olykor viszontagságos lehet az utazás, mivel kevés a töltő, s ami van, az se biztos, hogy elég gyors, ráadásul ha mégis találunk egyet-kettőt, azoknál áll a sor… A Hyundai új autótöltő rendszere azonban újabb esélyt kínál az áttörésre…   

A Hyundai Motor Company és a Kia Motors videón mutatta be új, vezetéknélküli elektromos autótöltő rendszerét, és automatizált parkoló-szolgáltatását (Automated Valet Parking System: AVPS). A megoldás egyszerre nyújt kényelmes és egyszerű megoldást a töltőhelyet és parkolót is kereső elektromos autósok problémáira: automatikusan „elszállítja” ugyanis a feltöltött automobilt, így máris jöhet a következő.

A lényeg: miután az okostelefon kiadja a parancsot a töltekezésre, automatikus keresés indul be a legközelebbi szabad, vezetéknélküli töltőállomásért,  majd miután a járgány feltöltődött, az magamagától odébb is tud parkolni egy üres helyre, s az adott töltő rögvest felszabadul. Ezt követően, ha a vezető telefonján keresztül hívja, a kocsi elébe gördül!

A folyamat során a parkoló, a töltő, az autó és a sofőr telefonja tehát folyamatosan kommunikál egymással. A parkoló elküldi a kocsinak az üres parkoló- és töltőhelyek koordinátáit, a töltőrendszer pedig folyamatosan figyeli a töltöttség szintjét. A Hyundai és a Kia 4-es szintű önvezetésre képes modelljeik megjelenésével egy időben, már 2025 körül bevezetné az új töltő-parkoló rendszert, ugyanakkor első önvezető autóinak forgalmazását egyes “okos városokban” már 2021-ben elindítja. A teljesen önvezető autók bevezetésének céldátuma a két márkánál egységesen: 2030!

Sz. Z. A. 

 

Az automatizált parkoló- és töltőrendszer működését bemutató kisfilm itt látható:

https://youtu.be/V8xL4gZohuA

 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: