Ősi legendák és modern csodák földje: Vietnám

Az évezredek során megszámlálhatatlanul sok képzőművészt ihletett meg Vietnám – spirituális értelemben is – kivételes világa. Hamarosan azok a magyar fiatalok is közéjük tartozhatnak, akik a „Mai Vietnám gyermek szemmel” elnevezésű rajzpályázatra jelentkeznek. A nevezési határidő: 2024. április 30.

A krónikák szerint Vietnámnak közel ötezer éves a történelme, Délkelet-Ázsia egyik ékköve. Az ország több mint 331 ezer km²-en terül el, festői környezetben. Trópusi esőerdők, rizsteraszok, Vörös-folyó, Felhő-hágó, és ezernyi más csoda; hogy csak még egyetlen példát ragadjunk ki: Hue, a legendás császárváros is része a gazdag kultúrájú, gasztronómiája révén is elismert, az Indokínai-félsziget keleti részén fellelhető térségnek.

Vietnám azonban nem csak a tradíciói miatt figyelemre méltó, hanem azért is, mert mindeközben egy ultramodern, 21. századi környezet öleli magához benne a régmúltat. Jó példa erre Hanoi, a főváros lüktető, nyüzsgő metropolisza, nem beszélve Ho Si Minh-városról, amely Vietnám legnagyobb települése, közel tízmillió lakossal. S ahol például a „Landmark 81” elnevezésű 81 szintes, 461 méter magas felhőkarcoló is ott magasodik.

Szóval, látnivaló, nevezetesség, érték bőséggel akad, s az újra fogékony fiatalok számára igazán inspiráló feladatot kínál a Magyarországi Vietnámi Nők Szövetsége.

A kiíró két korcsoportot jelölt meg: az elsőbe az 1-4. osztályosok, a másodikba a 5-8. osztályosok tartoznak. Az alkotások benyújtásának határideje: 2024. április 30. A pályaműveket a vietnamrajzpalyazat@gmail.com e-mail címre várják. Akár A3-as, akár A4 méretben, bármilyen technikával (például: szabadkézi, ceruza, filctoll, zsírkréta, vízfesték, tempera, vagy számitógépes rajz) elkészíthetőek, s jó minőségű fénykép formájában, vagy szkennelt fájlban küldhetőek el. A rajzhoz szükséges rövid magyarázó szöveget írni, valamint célszerű megjelölni a pályázó nevét, életkorát, évfolyamát, telefonszámát, e-mail címét. Természetesen szülői, vagy gondviselői hozzájáruló nyilatkozat is szükséges. A rajzpályázat fővédnöke Vietnám magyarországi nagykövetsége.

S hogy milyen nyereményekre számíthatnak az ifjú alkotók? A két fődíjas versenyző wellness szállodai meghívást kap (szüleivel együtt) egy Magyarország valamely varázslatos pontjára szóló hétvégére, de további értékes nyereményekre, oklevelekre is számíthatnak a jelentkezők. A díjkiosztó ünnepségre Budapesten kerül sor, a Szabolcsi Bence Zeneiskolában május 25-én.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: