P. Mobil: 50 év rock, és egy újabb nagy buli a Piramissal

Ötven éve már, hogy a Gesarolból P. Mobil lett, így lesz mit megünnepelnie az elnyűhetetlen zenekarnak 2023. április 29-én a Papp László Budapest Sportarénában. A „fekete bárányok” egyikének első korongja 1981-ben jelent meg, olyan opusokkal, mint A Főnix éjszakája, a Varjúdal, az Oh jeah, vagy az Asszonyt akarok. Remélhetően ezekből az ősi dalokból is hallunk néhányat a nagy bulin, amelynek vendége: a Piramis!

„A partvonalon kívüli csapatok egyikeként számon tartott zenekarnak 10 évig nem jelenhetett meg lemeze, szövegeiket nem fogadták el, csak a közönség határtalan szeretete tartotta őket életben. Csináltak ők mindent, hogy zenélhessenek, szakmákat tanultak ki, dolgoztak, de a zenét soha nem hagyták el, játszottak minden nap” – olvasható a zenekar a koncerthez mellékelt „üzenetében”, amely valamelyest összefoglalja a legendás banda történetét; ami kalandok, turnék, tagcserék, tragédiák és komédiák sorozata.

Az igazsághoz tartozik, hogy a P. Mobil örökségét napjainkban – teljes joggal – egy másik, a mobilosok csapatából verbuvált együttes is létezteti: a Mobilmánia. (Ők 40 év rock címmel 2021 decemberében „döngettek” az Arénában.)

Tény azonban, hogy a P. Mobil a magyar könnyűzenei élet meghatározó egylete, a honi hardrock egyik kiindulópontja. Sose voltak átlagos zenekar: írtak szvitet a magyar őstörténetről, megnyitották a Budapest Sportcsarnokot, elbúcsúztatták a Budai Ifiparkot, turnéztak a Dunán, jótékonykodtak beteg emberekért, természeti katasztrófa áldozataiért és oktatási intézményekért, alapítottak Rockmúzeumot is. Most pedig arra készülnek Schuszter Lóránték, hogy életműkoncerten mutatják meg magukat, ahol ősi dalok mellett vadonatúj szerzemények is részei lesznek a repertoárnak. A színpadot pedig a nem kevésbé legendás Piramis melegíti be. Ez a párosítás már többször szerepelt együtt a (h)őskorban is…

Egyébként az „Örökmozgó” 1973. május 1-e óta pörög, s teszi ezt 2022/2023-ban is. Az áprilisi nagy buli mottója akár ez is lehetne: „Menj az úton, menj tovább / Ne nézz, ne nézz vissza már…”

Sz.Z.A.

A legendás dal itt:

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: