Puma, két tigris és egy oroszlán szökött meg magánemberektől Csehországban

Csehországban rövidesen megszigorítják a törvény által védett nagy vadállatok, vadmacskafélék tartásának feltételeit, és azonnali hatállyal betiltották a tigrisek kivitelét az Európai Unión kívüli országokba – közölte Miroslav Toman cseh mezőgazdasági miniszter sajtótájékoztatón.

Az állam ezzel kíván reagálni a néhány napja kirobbant nagy botrányra, amelyben kiderült, hogy egy vállalkozó védelmet élvező tigriseket tenyésztett illegálisan kereskedelmi célokra, majd azokat ázsiai üzletembereknek eladta különböző célú felhasználásra. Szintén probléma, hogy az utóbbi időkben különböző vadállatok több esetben is kiszabadultak ketrecükből, megszöktek tulajdonosuktól és nagy riadalmat keltettek a lakosság körében.

“A nagyvadak, elsősorban a vadmacskafélék tartásának hivatalos feltételei, amelyek eddig csak ajánlások voltak, a jövőben kötelezővé válnak. Az állattartóknak pedig kötelező módon megfelelő szakképzésen kell átesniük” – fejtette ki az agrárminiszter.

Miroslav Toman szerint nincs lehetőség arra, hogy az állam betiltsa az állatkerteken kívüli vadállattartást magánszemélyek számára, bár a cseh közvélemény jelentős része most ezt követeli. A jövőben azonban tilos lesz a vadállatok pórázon való sétáltatása, illetve olyan ketrecek kialakítása, amelyekben az emberek közvetlen kapcsolatba kerülhettek főleg a fiatal vadállatokkal.

Az elmúlt hetekben egy puma, két tigris és egy oroszlán szökött meg magán vadasparkokból Csehországban.

Csehországban a leggyakrabban tartott vadmacskaféle az oroszlán. Oroszlánból 236 van az országban, de csak mintegy 40 darab él állatkertekben. A tigrisekből 173 van nyilvántartva, ebből 40 az állatkertekben. Népszerű a puma is, amelyből 135 darab van, döntően magánembereknél.

A rendőrség néhány hete derített fel egy illegális tigristenyésztő telepet Észak-Csehországban, ahol egy frissen leölt tigrist, tigrisek húsából és szerveiből készült termékeket, tigrisbőröket találtak, továbbá egy egész készletet olyan főzőüstökből, amelyekben a kínai hagyományos gyógyászat számára gyártottak tigrisszervekből készült termékeket.

A Zoopark Bast néven működő telepet egy híres cseh cirkuszdinasztia tagja, Ludvík Berousek vállalkozó vezette, s a tigrisek eladásából sokmilliós haszonra tett szert. A hatóságok Berouseket és két társát előzetes letartóztatásba helyezték.

Kokes János, az MTI tudósítója

2018. július 26.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: