Rekord összegű lakáshitelt folyósítottak áprilisban

Idén áprilisban 144,8 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak a bankok, ami 6,6 százalékkal magasabb, mint az egy hónappal korábbi összeg, az eddigi legmagasabb értéket pedig 5,9 százalékkal haladta meg – közölte a Bankmonitor pénzügyi portál az MTI-vel.

A közleményben megállapították, hogy a kimagasló érték a kamat emelkedésének és a zöld hitelek térnyerésének köszönhető.

A dráguló lakáshitelek miatt sokan előrehozták ingatlanvásárlásukat, de szép számmal akadtak olyanok is, akik felújításba, építésbe fogtak bele a tervezettnél korábban – jegyezték meg.

Felidézték, hogy egy év alatt a piaci kamatozású kölcsönök kamata megduplázódot.

Emlékeztettek arra is, hogy az MNB által életre keltett kedvezményes, 2,5 százalékos kamatozású zöld hitel nagyon népszerű volt, a 200 milliárd forintos keretösszeg gyorsan elfogyott, majd ezt megemelték 300 milliárd forintra.

Jelezték, hogy a kedvezményes kamatozású kölcsönök térnyerésének köszönhetően a kölcsönök átlagos THM értéke csökkent áprilisban az egy hónappal korábbihoz képest: 4,84 százalék volt a korábbi hónap 4,86 százalékához képest.

A hiteligénylés előtt állók a jövőben egyre magasabb kamatokkal szembesülhetnek, a Bankmonitor számításai szerint jelenleg a legnépszerűbb lakáshitelek kamata 6,39 százaléktól indul – mutattak rá a közleményben.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: