Rekordszámban helyeztek forgalomba új autót Németországban

Rekordszámú személygépkocsit és haszongépjárművet helyeztek forgalomba 2019-ben Németországban a külföldi autógyártók németországi szakmai képviseleti szervezete, a VDIK jelentése szerint.

A VDIK (Verband der Internationalen Kraftfahrzeughersteller) becslése szerint Németországban 2019-ben rekordszámú, összességében 3,57 millió új személygépkocsi kerül forgalomba. Meglehetősen ellenállóképesnek mutatkozott az idén a német személygépkocsi piac a világszerte csökkenőben lévő autógyártási volumen ellenére is. A forgalomba helyezések húsz éve a legmagasabb számot érték el, ha figyelmen kívül hagyjuk a roncsprémiumnak köszönhető 2009-es kiemelkedő szintet – mutatott rá Reinhard Zirpel, a VDIK elnöke a szervezet éves sajtókonferenciáján.

A külföldi autógyártók az év végéig 1,37 millió autót helyeztek forgalomba Németországban, ami 38,4 százalékos piaci részesedésnek felel meg. Minden negyedik Németországban forgalomba helyezett autó külföldi gyártó márkajelét viseli. Modelljeink megfelelnek a német vásárlók igényeinek – mondta a VDIK elnöke.

Jó eredményeket értek el alternatív hajtású modellekkel is a külföldi autógyárak Németországban. A VDIK szerint 100 ezer alternatív hajtású autóból 60 ezer teljesen elektromos került forgalomba Németországban, mintegy 50 százalékkal több 2018-nál. Részesedésük a teljes piaci forgalomból így 2,8 százalék.

A külföldi gyártók mintegy negyven százalékkal részesednek az alternatív hajtású autók piacából és a forgalomba helyezések növekedésében nagy szerepet vállaltak jelenleg mintegy 50 modellre kiterjedő kínálatukkal. A legnagyobb példányszámban fogyó plug-in hibrid modell is importból származik – jegyezte meg Reinhard Zirpel.

A VDIK a németországi forgalomba helyezések 2019-es nagy növekedése után 2020-ban konszolidációra, a több éves átlagnak megfelelő, 3,35 millió körüli forgalomba helyezésre számít. Ezen belül azonban az alternatív hajtású autó forgalomba helyezése 60 százalékkal 160 ezerre növekedhet.

Rekordszámban helyeztek forgalomba 2019-ben Németországban haszongépjárműveket is, a VDIK becslése szerint 405 ezret, ami öt százalékos növekedésnek felel meg. A külföldi márkák részaránya ezen belül 29 százalék lesz, kissé magasabb a 2018-asnál. 2020-ban a haszongépjárművek forgalomba helyezése is csökken a VDIK várakozásai alapján, mintegy 375 ezerre, de még az is a harmadik legnagyobb lesz a német újraegyesítés óta.

Pkw- und Nutzfahrzeugmarkt 2019 auf Rekordkurs

MTI 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: