Rohamosan növekszik a szerelmet színlelő csalások száma

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) 36 olyan csalás ügyében nyomoz, ahol az áldozattól az érzelmekre hatva csaltak ki milliókat az online térben – közölték a police.hu-n.

Gyakran lehet találkozni internetes fórumokon, kommentszekciókban, társkereső oldalakon olyan – esetenként magyartalan, fordítóprogrammal generált – üzenetekkel, amelyekben ismerkedést kezdeményeznek romantikus hangvételben. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy a beszélgetőpartnerünknek mi lehet a valódi szándéka – figyelmeztet a rendőrség.

Sok esetben az elkövető szerelmet színlelve pénzt csal ki a sértettektől. Hónapokat szán arra, hogy bizalmi légkört építsen ki. Többnyire csak írásban kommunikál, a telefont nem veszi fel, a találkozást kerüli. Amikor pedig már úgy érzi, hogy az áldozat kellően kötődik hozzá, pénzt kér, például azzal az indokkal, hogy elutazhasson a sértetthez, együtt tervezhessék a jövőt.

Amikor az áldozat rájön, hogy átverték, a megaláztatás és a szégyenérzet miatt már gyakran nem is fordul a hatóságokhoz – írták.

„Ilyen esetben azt tanácsoljuk, hogy mindenképp tegyenek feljelentést” – írta a rendőrség.

Az áldozattá válást kellő körültekintéssel, egészséges gyanakvással el lehet kerülni. Érdemes gyanakodni, ha neten ismerkedünk és a profilt nemrégen regisztrálták. Ugyancsak gyanakvásra ad okot, ha a profil gazdájának nincsenek ismerősei, fényképei, vagy a fényképei nagyon frissek, továbbá, ha kerüli a telefonbeszélgetést, a videóhívást, vagy ha bele is megy ilyen szituációba, az arca akkor se látható. Ha kerüli a személyes találkozást, illetve, ha pénzt kér kölcsön problémái megoldására, vagy akár arra, hogy elutazhasson hozzánk – sorolták.

Ha valaki csalás áldozatává vált, ne szégyelljen feljelentést tenni! – közölték. Az elkövetők akár több száz profilt létrehozva írják az újabb és újabb üzeneteket leendő áldozataiknak – figyelmeztetett a rendőrség honlapján.

MTI

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: