Számhordozási tudakozó

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) online számhordozási tudakozót indított, amelyen keresztül könnyen lekérdezhető, hogy az adott telefonszám melyik szolgáltatóhoz tartozik, és melyiktől hozták el – közölte az NMHH az MTI-vel.

A tudakozó oldal az http://krapub.nmhh.hu/ címen érhető el, és angol nyelven is rendelkezésre áll, eddig már több mint 2 ezer érdeklődő használta.

Az NMHH a közleményben kiemeli: a statisztikák alapján egy hónapban átlagosan 10 ezer mobiltelefonszám “költözik” egyik szolgáltató hálózatáról egy másikéra úgy, hogy sem a hétjegyű hívószám, sem annak körzetszáma nem változik, de a szolgáltató igen.

Az oldal szolgáltatóktól függetlenül, közvetlenül az NMHH központi referencia adatbázisa alapján válaszol arra a kérdésre, hogy egy telefonszám hordozott-e, és melyik a jelenlegi szolgáltatója.

Egyes tarifacsomagoknál nincs jelentősége annak, hogy az ügyfél saját szolgáltatójától hova telefonál, vagy küld üzenetet, mert a hálózaton belüli és kívüli használat díjszabása megegyezik. Az ettől eltérő díjcsomagok esetében viszont fontos lehet, hogy a perc- és SMS-díjak hálózaton belüli és azon kívüli irány esetén különböznek.

A hatóság összegyűjtötte a hordozott számokkal kapcsolatos szolgáltatói információs telefonszámokat, amelyek a http://nmhh.hu/dokumentum/152301/hordozott_szamok_informacios_telefonszamok.pdf linken érhetőek el.

A tájékoztatás szerint, ha a fogyasztó nincs internet közelében, de szeretne meggyőződni arról, hogy az adott hívószámot hálózaton belüli vagy kívüli díjjal érheti el, két módon is lekérdezheti díjmentesen a telefonjáról. A mobilszolgáltatók mindegyikénél működik a díjmentesen hívható 1748-as szám, ahol a keresett telefonszám előhívó vagy körzetszámát kell megadni, és beütni a 6- vagy 7-jegyű számot, majd megnyomni a # gombot. Ezt követően egy hang bemondja, hogy az adott szám mely szolgáltató hálózatában működik.

Mindez telefonhívás nélkül is működik az úgynevezett USSD-kód segítségével. Ha így akarja az ügyfél megtudni, hogy egy adott telefonszám hordozott-e, akkor be kell írni a *126* kódot, majd a keresett telefonszám előhívó vagy körzetszámát és hívószámát, majd jön a # jel és a hívás gomb, amivel hívást nem indít, csak elküldi a kódot – olvasható az NMHH közleményében.

2015. május 27.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: