Szenes Andrea: „Merj álmodni Magyarország!”

Merj álmodni Magyarország! – ezzel a címmel jelent meg az új lemez, melyen Szenes Iván slágereit olyan előadók éneklik, mint az Apostol, Kovács Kati, Zséda, Voith Ági, Mészáros János Elek, Wolf Kati és Törőcsik Mari. A címadó dal érdekessége, hogy a refrén alapsorát igazából nem is Szenes Iván, hanem a lánya, Szenes Andrea találta ki.

Az idei március 15-ét a Szenes rajongók már a „Merj álmodni Magyarország” című új albummal köszönthetik. Szenes Iván minden idők legjátszottabb magyar szerzője, olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint az „Úgy szeretném meghálálni”, a „Jöjjön ki Óbudára”, az „Egy Duna parti Csónakházban”, a “Szervusz Budapest!“  vagy épp az „Ott fogsz majd sírni, ahol senki se lát”. Ezek a dalok is szerepelnek a mostani korongon, olyan slágerek mellett, melyek Szenes Iván Magyarországhoz való szentimentális  kötődését is mutatják.2016-02-25_13h17_48

-Édesapám művészi hitvallása az volt, hogy ő egy a tízmillió magyar közül egy kicsit több verselési készséggel és zenei érzékkel megáldva. Ezt tartotta a sikere titkának, hogy ennyire azonosulni tudott a közönségével. És talán legnagyobb öröme az volt, hogy Magyarország is ugyanennyire azonosulni tudott vele, hisz a magyar nép tette őt az ország legjátszottabb szerzőjévé. – mondta el a dalszerző lánya, Szenes Andrea, a Merj álmodni Magyarország! kiadvány megálmodója.

A címadó dalt a korongon az Apostol együttes előadásában hallhatjuk, és a legnagyobb érdekessége talán az, hogy Szenes Iván lányával, Andreával közösen szerezte.

-Az ezredfordulóra írtuk ezt a számot.- árulta el Andrea. – Én akkoriban a Magyar Televízió műsorokért felelős alelnöke voltam, és sokat foglalkoztatott a kérdés, hogy mit érzünk a millenniumon, a mi magyar álmunk merre visz bennünket. Különleges alkalom volt átélni az ezredfordulót. Ekkor találtam ki azt a szövegrészt, hogy „Merj álmodni Magyarország!”, amihez apukám tette hozzá, hogy „Dobd már el a fanyar orcád“. 2016-02-25_13h18_06

Szenes Iván sok olyan dalt írt élete során, mely magyar tájakhoz kötődik, szerette Magyarországot és a magyar nyelvet. Legfőképpen pedig a nyolcadik kerületet, és a Rezső teret, ahol élt és alkotott 11 éves korától haláláig. A tér Szenes Iván személyének köszönhetően a magyar kultúrtörténet része lett, halála óta itt rendezik meg évről évre a Szenes Iván Emlékkoncerteket, melyet mindig tízezrek érdeklődése kísér.

-Ez a dal most születik meg igazán, nagyon aktuális. Mindig úgy tartottam, hogy Magyarország agyhatalom, számos tudósunk, alkotónk lett világhírű. Mostanában sokszor éreztem úgy, hogy kicsit merészebb terveimnél fanyarul reagál a világ, és a barátaimnál is ezt látom. Pedig fontos, hogy ebben a csodaszép országban érezze mindenki személy szerint, hogy nekik lehetnek álmaik és ők személy szerint valóra tudják váltani azokat korra, nemre és minden egyébre való tekintet nélkül. És szeretném, ha ez minden nap eszünkbe jutna, ezért szóljon ez a sláger. – fűzte hozzá Szenes Andrea.

A Merj álmodni Magyarország! albumon látszik, hogy Szenes Iván bölcsességgel, humorral, alázattal és szerelemmel szerette ezt az országot. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a legismertebb a slágerek a legnépszerűbb művészek tolmácsolásában hallhatóak.

Merj álmodni, Magyarország – CD tracklista
MERJ ÁLMODNI MAGYARORSZÁG – APOSTOL EGYÜTTES (Németh Zoltán, Szenes Iván, Szenes Andrea)2016-02-25_13h18_20
AZ ÉN HAZÁM  –  KOVÁCS KATI (Koncz Tibor, Szenes Iván)
SZERVUSZ BUDAPEST – ZSÉDA (Bágya András, Szenes Iván)
EGY BOLDOG NYÁR BUDAPESTEN- MÉSZÁROS JÁNOS ELEK (Kerekes János, Szenes Iván)
MEGTÖRTÉNHET VELED IS- SZENES IVÁN, LUI, MARY ZSUZSI (Szenes Iván)
NEM NAGY ORSZÁG AZ ÉN HAZÁM – VOITH ÁGI (Döme Zsolt, Szenes Iván)
NEM LEHET AZT PARANCSOLNI SENKINEK – MÉSZÁROS JÁNOS ELEK (Sándor Jenő, Szenes Andor)
BUDAPESTI MELÓDIA – KABOS LÁSZLÓ (Blum József, Szenes Iván)
VALAHOL MÁR NAP RAGYOG – MÉSZÁROS JÁNOS ELEK (Sándor Jenő, Szenes Andor, Szenes Andrea)
JÖJJÖN KI ÓBUDÁRA – POÓR PÉTER (Lajtai Lajos, Szenes Iván Békeffi István)
EGY DUNAPARTI CSÓNAKHÁZBAN- PAYER ANDRÁS (Kerekes János, Szenes Iván)
NEKEM A TENGER A BALATON – APOSTOL EGYÜTTES (Németh Zoltán, Szenes Iván)
OTT FOGSZ MAJD SÍRNI, AHOL SENKISE LÁT -TÖRŐCSIK MARI (Kóla József, Szenes Andor, Szenes Iván)
A SZENES HÁZNÁL ESTE MUZSIKA SZÓL – MÉSZÁROS JÁNOS ELEK (Sándor Jenő, Szenes Andor, Szenes Andrea)
ÚGY SZERETNÉM MEGHÁLÁLNI – WOLF KATI (Gábor S. Pál, Szenes Iván)

Szenes Andrea kommunikációs és stratégiai partnere a PResston PR.
További információ és interjúegyeztetés:
Mezőfi Judit| PR asszisztens | PResston PR | Csatárka Irodaház | 1025 Budapest | Csatárka út 82-84. | T (+ 36 1) 325 94 88 | F (+36 1)  325 94 89 | M (+36 30) 831 6456 | judit.mezofi@presstonpr.hu | www.presstonpr.hu
Narancsik Virág | PR tanácsadó | PResston PR | Csatárka Irodaház | 1025 Budapest | Csatárka út 82-84.| T (+ 36 1) 325 94 88 | F (+36 1) 325 94 89 | M (+36 30) 831 6456 | virag.narancsik@presstonpr.hu | www.presstonpr.hu

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: