Szentendrén fél millió forint feletti az ingatlanok átlagára

Az Ingatlannet.hu feltérképezte az egyes lakóingatlan-típusokra vonatkozó átlagos négyzetméter árakat Szentendrén és környékén. Azt találták, hogy az országos szinthez képest jóval drágábban kínálják eladásra az ingatlanokat ezen térségben. Hogy pontosan milyen mélyre kell a zsebbe nyúlnia azoknak, akik itt szeretnének ingatlanba fektetni, most kiderül.

Vennél egy négyzetmétert fél millió forintért?

Az egész országban lassult az árak folyamatosan emelkedő tendenciája, de mivel ez a jelenség már tavaly elkezdődött, így egyértelmű, hogy nem a járványhelyzet hozta magával. Bár a koronavírustól sokan várták, hogy jelentősen csökkenteni fogja az ingatlanpiaci árakat, valójában az árzuhanás nem történt meg. Vannak ugyan kivételes esetek, mint például Szentendrén a téglalakások. Ezen lakóingatlan-típusok januári átlagára ugyanis 690 ezer Ft/m²-ről 670 ezer Ft/m²-re esett vissza.

Ezzel ellentétben Szentendrén a családi házak és a panelek átlagára is növekedett némiképp. Mindkét típus négyzetméterenként átlagosan 20 ezer forinttal lett drágább, csak a panelek átlag 550 ezer Ft/m²-re, míg a házak átlag 570 ezer Ft/m²-re emelkedtek.

Valószínűleg a jövőben is ilyen kisebb mértékű árváltozások lesznek jellemzők, nagyobb kiugrásokra nem számíthatunk. Persze ez is csak akkor igaz, ha nem lep meg minket egy nagyobb esemény, hiszen a koronavírus megjelenésével sem számolt senki.

Ha a környéken veszel ingatlant, sokkal jobban járhatsz

Szentendre környező települései között vannak olyanok, melyek barátságos kínálati árakkal kecsegtetnek az ingatlanpiacon. Ilyen Kisoroszi és Dunabogdány, ahol a családi házak átlagára idén szeptemberben 270 ezer Ft/m² volt. Ebben az időszakban kedvező átlagárat – 310-330 ezer Ft/m²-t – tudtak felmutatni a pilisszentlászlói, visegrádi és csobánkai családi házak is. Továbbá valamivel a 400 ezer Ft/m²-es árszint alatt találjuk Pilisszentkereszt, Tahitótfalu, Szigetmonostor és Leányfalu házait.

A szeptemberi átlagáraik alapján a felsőbb árkategóriába pedig olyan települések családi házait sorolhatjuk, mint Pócsmegyer (400 ezer Ft/m²-rel), Pomáz (440 ezer Ft/m²-rel), valamint Budakalász (470 ezer Ft/m²-rel). Ez utóbbi szereplők már borsosabb átlagárakkal jelennek meg a piacon, de még mindig alacsonyabbakkal, mint Szentendre családi házainak 570 ezer Ft/m²-es átlagára.

Új támogatás jelent meg a családi házak vásárlóinak segítésére

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentése szerint a jövő év januárjától akár 10 millió forintos támogatásban is részesülhetnek azok, akik a gyermekvállalás előtt állnak, vagy éppen már gyermeket nevelnek. Ezzel a kormány az új többgenerációs otthon létrehozását szorgalmazná, amelynek értelmében a támogatás a családi házak tetőterének beépítéséhez lenne igénybe vehető. Két feltételt is szabtak: egyrészt meghatározták, hogy mekkora legyen a terület adott gyerekszám mellett, másrészt pedig nem lehet ugyanaz a tulajdonosa a földszinti és a tetőtéri lakásnak. Ha sikeresen teljesítene a program, úgy több család élhetne saját tulajdonú otthonban.

Osszad, hogy mások is értesülhessenek: