Talány Akusztik: nívódíjas a Vasútdal!

Nívódíjjal ismerték el a Talány Akusztik zenekart, amely az Újnyugat Irodalmi Kör és a József Attila Színház „Legendák nyomában” irodalmi szalonjában alakult, de nyáron például a Belvárosi Fesztiválon, az Óbudai Társaskörben, és a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban is felléptek.

A Talány Akusztik ízig-vérig színházi zenekar, amelyet nagyrészt a József Attila Színház (és a Madách) színművészei alkotnak, ugyanakkor ízig-vérig kortárs produkció is, hiszen az irodalmi életben elismert formációról beszélünk, amely 2016 szeptemberében, a Kulturális örökség napjain, az Óbudai Társaskörben mutatkozott be.

Morkuszt Tamás felvétele

A dalok mindegyike Szabó Zoltán Attila (Schwalm Zoltán) író, költő, művészeti vezető versein alapul, ezeket zenésítette meg Zöld Csaba, aki a Madáchban Jean Valjeant alakítja. Az együttes énekesnője: Korponay Zsófi, gitáros-énekese Blazsovszky Ákos. A ritmusszekcióért Németh-Szabó Tamás felel.

A nyári szezonban is igen aktív formáció – amely az óbudai Krúdy-negyedben, a Belvárosi Fesztiválon, majd a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum kertjében is sikeres koncertszínházi produkcióval lepte meg a publikumot –, vonzódik a különleges helyszínekhez. Gyakran lépnek fel boresteken, „elhagyott” mozikban, tanintézményekben (a minap, Belváros-Lipótváros meghívására jártak a Váci utcai Ének-zenei Általános Iskolában), vagy olyan, a nagyközönség felé csak ritkán kaput nyitó kultuszhelyeken, mint amilyen a Nyugati pályaudvar – Gustave Eiffel nevéhez köthető – Királyi váróterme.

A Vasútdal, melyet a MÁV Nosztalgia Kft most nívódíjjal ismert el, a Nyugatiban, a februári utas-találkozón debütált. Maga a vers a Nyugat Plusz irodalmi folyóiratban jelent meg először. Egyébként Szabó Zoltán Attila az Ünnepi könyvhéten bemutatott, az Infiniti támogatásával megjelent kötetében (Gershwin szerelmei / Szép napot! – Napkút kiadó) több Talány-dal eredetije is felfedezhető, így a névadó Talány című vers is, vagy a Klikk című opus, amely a számítógép és az ember sajátos viszonyáról, a virtuális szerelem furcsa jelenségéről mutat ironikus képet. A díjazott Vasútdal ugyanakkor az utazás, a felfedezés élményét dicséri, miközben a játékos szöveg egy fülkében „utaztatja” a mitológiai- és mesehősöket, köztük Dionüszoszt, Aphroditét, Szindbádot…

A társulat érdekessége, hogy műsoraiban egyfajta zenés irodalmi tükörben – amelyből nem hiányoznak a felolvasószínházi elemek sem – láttatja a nagyvilágot, és Magyarországot. Debütáló korongjuk 2017-ben jelent meg a Hangzó Nyugat Plusz-sorozat részeként, Pest-budai mozaikok címmel. A lemez kiadását Budapest Főváros Önkormányzata is segítette.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: