Tanévkezdés – Kedden indul az iskola

Csaknem 1,2 millió általános iskolás és középiskolás diák számára kezdődik meg kedden a 2015/2016-os tanév. A hivatalos tanévnyitót idén a Borsod megyei Hejőkeresztúron tartják, az iskolakezdés jelentős anyagi terheinek csökkentése érdekében mintegy 650 ezer tanuló ingyenesen kapja meg a tankönyveket. A pedagógusok bére újabb 3,4 százalékkal nő.

Kedden 1 millió 200 ezer általános iskolás és középiskolás diák kezdi meg a tanévet.
Hanesz József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke korábban elmondta: fenntartásukban 2200 intézmény működik, a feladatellátási helyek száma 5147. Júliustól a szakképzés leválásával 300 intézmény került el a Kliktől. Az intézményi férőhelyek száma 1,3 millió, a beiratkozó elsősöké 74 121, négyezerrel kevesebb, mint tavaly. Az intézményekben több mint 748 ezer diák tanul. A pedagógusok száma több mint 95 ezer, a szakképzéssel mintegy 25 ezren távoztak, a technikai dolgozók száma pedig mintegy 50 százalékkal csökkent. A kormánytisztviselők 368-cal lettek kevesebben.
Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a héten arról tájékoztatott: a kormány a következő hetekben lépéseket tesz a Klik adósságrendezése érdekében. Jelezte: több 10 milliárd forintot bocsátanak az intézmény rendelkezésére a zavartalan működés érdekében.
A most induló tanévben az általános iskolásoknak az 1-3. évfolyamon alanyi jogon jár az ingyenes tankönyv, a többi évfolyamon a szociálisan rászorulók, a nagycsaládosok és a tartósan beteg tanulók kaphatják meg térítésmentesen a kiadványokat.
Emellett az 5., 7. és 9. évfolyamon az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által kifejlesztett, digitális tartalmakkal kiegészített földrajzi és történelematlaszokért sem kell fizetni. Idén az általános iskolás diákok 63 százaléka ingyen vagy kedvezménnyel jut a tankönyvekhez. 
Ebben a tanévben általában 12 ezer forint lesz egy tankönyvcsomag ára – lehetnek eltérések az intézmények eltérő igényei szerint -, és átlagosan körülbelül 36 százalékkal csökkentek az árak 2013-hoz képest. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) kísérleti jelleggel kedvezményes árú tanszercsomagokat is összeállított az egyes évfolyamoknak. 
Az idén újdonság, hogy iskolai szintű tankönyvszállítás történt, nincsenek előre összecsomagolt tanulói tankönyvcsomagok. Azoknak a diákoknak az esetében, akiknek fizetniük kell, a leszállított könyvek alapján számla készül, amelyet a szülők az iskolától kapnak kézhez a tankönyvekkel együtt, átadás-átvételi bizonylat kíséretében. Ebből egy eredeti aláírt példány a szülőknél marad, a második eredeti aláírt példányt az iskola visszajuttatja a Kello részére. A számla alsó, perforált részén találják majd a szülők a befizetéshez szükséges csekket, a határidő szeptember 15-e. 
A kiadványok árát többféle módon lehet kifizetni: csekken vagy banki átutalással, a 64400068-30107825-11100049 számlaszámra. A tavalyi évhez hasonlóan személyesen a szülők készpénzzel, iskolakezdési utalvánnyal, illetve bankkártyával a Kello-infopontokon és a kijelölt postahivatalokban, valamint készpénzzel és bankkártyával az összes postahivatalban is fizethetnek. A pontos címek  http://webshop.kello.hu/oldalon találhatók.
Az előzetes ütemterv szerint augusztus 3. és augusztus 25. között kapták meg az iskolák az alaprendelés során igényelt könyveket (a tankönyvek átadásának idejét az iskolák és a fenntartóik közösen határozzák meg). Az átadás idejéről az adott intézmény fogja tájékoztatni a szülőket.
Folytatódik az életpálya szerinti béremelés, a pedagógusok szeptembertől újabb 3,4 százalékos alapilletmény-emelést kapnak. Folytatódik továbbá a minősítésük is: 2016 elejétől várhatóan 1688-an lépnek a Pedagógus I. kategóriába, 10 550-en a Pedagógus II. fokozatba és 3000-en a Mesterpedagógus kategóriába. 
Minden készen áll a tanévkezdésre a szakképző intézményekben, a felkészülés a tervek szerint halad, így fennakadás nélkül indulhat az idei tanév – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek. Odrobina László felidézte, hogy július 1-jétől a tárca fenntartásába kerültek a szakképző intézmények a Kliktől, ez mintegy 300 intézményt jelent, körülbelül 700 telephellyel. 
Az intézményeket 44 centrumba szervezték, Budapesten 5, a megyékben 1-3 centrumot hoztak létre. Kinevezték az újonnan létrejött szervezetek főigazgatóit, gazdasági és szakmai főigazgató-helyetteseit, a tanári kart pedig átvették a Kliktől. Odrobina László kiemelte: a beiskolázás már júniusban megtörtént, teljes osztályokat és iskolákat vettek át megfelelő tanárokkal, így nincs szó elbocsátásokról. 
A képzési centrumok megkapták a feladatokhoz szükséges előirányzatot a Kliktől, van költségvetésük; az átvett tanárok a bérüket augusztus elején már a centrumoktól kapták – ismertette a helyettes államtitkár. 
Változás az idei tanévben a hároméves kortól kötelező óvodáztatás, a kormány 2,5 milliárddal segítette a férőhelyek bővítését. 
Az országos tanévnyitót idén a Borsod megyei Hejőkeresztúron, a IV. Béla Általános Iskolában tartják, az ünnepségen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár mond beszédet. A rendezvény végén a tárcavezető átadja a Trefort Ágoston-díjakat.
A tanév 181 napos, a tanév rendje szerint az őszi szünet 2015. október 26-tól október 30-ig, a téli 2015. december 21-től december 31-ig tart, a tavaszi szünet 2016. március 24-től március 29-ig. Lesz kompetenciamérés a mostani tanévben is, ezt 2016. május 25-én tartják.

 2015. augusztus 29.

MTI

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: