Tatai platán az év fája verseny ezüst érmese

53,5 ezer szavazattal második helyen végzett ’2015-ös év európai fája’ versenyben egy csodálatos tatai platánfa. A győztes egy észtországi, focipálya közepén álló tölgy lett hatezernyi szavazattal megelőzve (59.836) hazánk fáját. A dobogó harmadik fokára egy spanyolországi nyárfa vált jogosulttá. 

Idén már 14 ország vett részt a versenyben, újonnan csatlakozott Anglia, Belgium, Észtország és Spanyolország. Magyarországot az a tati platánfa képviselte, amely 2014-ben győzött az Ökotárs által szervezett magyarországi ’Az év fája’ versenyen. A szavazás február 28-án ért véget. Idén összesen kétszázezren szavaztak a benevezett fákra. A versenyre olyan fákat lehetett benevezni, amelyek a jelölőknek valamiért fontosak: kapcsolódik hozzájuk egy helyi történet, találkozási pontot kínálnak – vagy bármi más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban. Az Európai Év Fája verseny célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, melyeket becsülnünk és óvnunk kell. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A győztes fa egyébként azért van egy focipálya közepén, mert amikor építették a pályát, megpróbálták kihúzni a fát. A vontatókábelek azonban elszakadtak, ezért döntöttek úgy, hogy mégis életben hagyják.

Tatai-platan-verseny

Tatai platán (Fotó: Ökotárs Alapítvány)

Az ezüstérmes tatai platán 230 éves, még Versailles-ből hozatták az Esterházyak.  Magyar fák már korábban is komoly helyezéseket értek el az Európai Év Fája versenyeken. 2012-ben egy Somogy megyei öreg hárs győzött a szavazáson, 2013-ban pedig az egri termálfürdő területén élő 250 éves platán nyert.

Tavaly a gödöllői óriás vadkörtefa második helyezett lett egy bulgáriai szilfa mögött. Az ünnepélyes díjátadó 2015. április 22-én (a Föld napján) lesz a brüsszeli Európa Parlamentben.

Rácz Rita

 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: