Tavaly az ingatlanpiac 18,6 százalékkal esett vissza

Budapest, 2021. augusztus 13., péntek (MTI) – A városokból történő kiköltözés mára általánossá vált, nem csak Budapest, hanem a vidéki nagyvárosok környékén is, ezt mutatja az Otthon Centrum szerint, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a községekben volt a legkisebb, 13,5 százalékos az ingatlanpiac visszaesése – közölte az ingatlanközvetítő cég az MTI-vel.

Közleményükben felidézték: az ingatlanpiacon tavaly csaknem 128 ezer tranzakció történt, ez 18,6 százalékos csökkenés 2019-hez képest a KSH adatai szerint; legutóbb 2014-ben volt nagyságrendileg ennyi adásvétel.

A KSH adatai ugyan még nem véglegesek, de az ingatlanközvetítő hálózat azt már megállapította, hogy Budapesten az országos átlagtól jelentősebb ingatlanpiaci visszaesés történt: 2020-ban 22,8 százalékkal csökkent a tranzakciók száma az előző év azonos időszakához képest – írták.

A közlemény idézte Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetőjét, aki elmondta, a Budapesten regisztrált 24 342 tranzakció az egyik legalacsonyabb érték az elmúlt tíz évben. Hozzátette, a járvány miatt legalább két hónap kiesett a lakáspiac szokásos aktivitásából, amit a nyári lazításnál érzékelhető élénk forgalom sem tudott teljes mértékben kompenzálni, illetve a turizmus visszaesése érezhetően visszafogta a befektetők keresletét, ami különösen Budapesten volt szembetűnő.

A közleményben arra is rámutattak, hogy míg a kisebb városokban tavaly 21 százalékkal, a megyei jogú városokban csak 16,7 százalékkal csökkentek a tranzakciószámok éves összevetésben. A vidéki megyei jogú városoknál a legtöbb, csaknem 3000 tranzakció Debrecenben volt, amelyet Miskolc és Szeged követett valamivel több mint 2500 tranzakcióval, míg a rangsort 400 adásvétellel Szekszárd zárja.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: