Teljes élet gluténérzékenyen

Napjainkban egyre nő a különböző táplálékallergiával, illetve intoleranciával élők száma. Pár éve még igen nehéz volt számukra a megfelelő élelmiszereket beszerezni, ma már azonban igen széles a paletta, amiből elkészíthetik a számukra megszokott ízeket. Külön öröm, hogy egyre több a remek magyar fejlesztésű termékcsalád ezen a téren.

Az egyik leggyakoribb ételintolerancia a gluténérzékenység. Számos emésztőrendszeri problémát tud okozni és sokan csak évekig tartó küzdelem után tudják meg, hogy mi okozta panaszaikat. Megfelelő diétával teljesen tünetmentessé lehet válni. A búzát a szokásos kukorica, szója helyett rizs (főleg barna), köles, hajdina, quinoa, amaránt és még rengeteg másfajta liszttel tudjuk helyettesíteni.

Ezeknek az alapanyagoknak a gluténmentességen kívül még számos más jó tulajdonsága is van. Magasabb az ásványi anyag, vitamin és rost tartalmuk, valamint a búzalisztnél és kukoricalisztnél alacsonyabb a glikémiás indexük, így a fogyókúrázóknak is érdemes bevezetniük étrendjükbe.

Akinél nincs gluténérzékenység ott is érdemes kicsit változatosabban, egészségesebben táplálkozni, lecserélni a fehér búzalisztet és néha kipróbálni más alapanyagokat. Ezek az élelmiszerek már beszerezhetőek Gödöllőn is a Reform ABC-ben (Gábor Áron u. 2-10. Átrium üzletház).

Piskótától a pizzáig mindent el lehet készíteni sima búzaliszt nélkül. Karácsonykor sem kell lemondanunk a megszokott ízekről. Akár a bejgli is készülhet egészségesen és még a mérleg sem fog többet mutatni!

X

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: