Tilos lehet a gázfűtés 2025-től az új építésű házakban Nagy-Britanniában

   Tilos lehet a gázfűtés 2025-től az új építésű házakban Nagy-Britanniában, a gáz főzőlapok azonban maradhatnak – számolt be a BBC hírportálja a brit pénzügyminiszter terveiről.

    Philip Hammond tavaszi parlamenti beszámolójában vázolta fel a fosszilis tüzelőanyagok használatának megtiltását az új otthonok esetében.

    Az új házak fűtését más módokon, többek között hőszivattyúval és szigorú hőszigetelési szabványok bevezetésével oldanák meg.

    A gázfűtés tilalma annak a tervnek a része, amellyel a pénzügyminiszter a globális felmelegedés miatt demonstráló fiatalok aggodalmaira akar választ adni.

    A környezetvédők örömmel fogadták a tervet, ám szerintük Hammond a legnagyobb kihívásokkal, a közlekedésből származó kibocsátással és a már meglévő, környezetszennyező épületekkel nem foglalkozott, pedig az utóbbiak teszik ki a lakásállomány döntő részét még évtizedekig.

    Philip Hammond a légi közlekedésből származó szennyező anyagok ügyében konzultációkat folytat arról a tervről, amely szerint a légitársaságokat arra köteleznék, hogy ajánljanak fel az utasoknak az útjaik miatti szennyezés ellensúlyozását szolgáló – például faültetési – programokat.

    A Greenpeace szerint inkább meg kellene adóztatni a sűrűn repülő utasokat.

    Munkatársuk, Mel Evans a BBC-nek elmondta, „komoly intézkedések és komoly összegek kellenek ahhoz, hogy az elavult házak ügyét megoldják, vagy a járműveket elektromosra cseréljék”.

    Jó kezdés lenne, ha 2030-tól megtiltanák az új benzines, vagy dízelautók eladását – tette hozzá.

MTI

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: