Több mint 150 millió forintos beruházás Gödöllőn

Mérnöki szolgáltató központot létesít Gödöllőn, az ipari és kereskedelmi szolgáltató szaúd-arábiai Sherbiny Holdings, a beruházás értéke meghaladja a 150 millió forintot.    Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium  parlamenti államtitkára a projekt bejelentésekor a minisztériumban hétfőn ismertette, hogy a vállalat első, nem a Perzsa-öböl térségében megnyíló irodája az idén áprilisban kezdi meg tevékenységét. A beruházás eredményeként 50 új munkahely jön létre, ahol tapasztalt és frissen végzett mérnököket egyaránt fognak alkalmazni.
Kifejtette: ahhoz, hogy a magyar munkaerő megfeleljen a jövőbeli ipari igényeknek, a magyar állam a következő években 7000 új tanműhelyt hoz létre, valamint a tervek szerint további 50 milliárd forintot költ a több mint két éve elindított duális szakképzésre.
Hozzátette: a folyamatos fejlődés érdekében a 2013-as rekordösszegű, 118 milliárd forintos támogatást követően a kormány 2020-ig 700 milliárd forintot szán kutatásra, fejlesztésre és innovációra.
Az egyes beruházások illeszkednek ahhoz a 2010-ben, a miniszterelnök által megfogalmazott célhoz, hogy Magyarország Európa termelési központjává váljon, azonban nem csupán összeszerelő üzemként, hanem a hozzáadott érték növelésével – mondta.
Szabó László felidézte a dinamikusan fejlődő magyar-szaúdi gazdasági kapcsolat egyes állomásait, mint például a tavaly kétszer is megrendezett arab-magyar üzleti fórumot, valamint azt, hogy csaknem egy éve megalakult a magyar-szaúdi gazdasági vegyes bizottság.
Mohammed Sherbiny, a Sherbiny Holdings elnöke elmondta: számos ország vizsgálata után, főként a szakképzett munkaerő és a kedvező befektetési környezet miatt esett Magyarországra a választás. Az iroda alapvetően a szaúd-arábiai olaj- és földgázipari projektekhez köthető műszaki tervezési feladatokat látja majd el.
Majed M. Sherbiny, az elnök fia, és egyben a vállalat vezető menedzsere az MTI kérdésére úgy nyilatkozott: számításaik szerint két év múlva térül meg a projektbe fektetett több mint 150 millió forint, mindeközben egyes egyetemek bevonásával olyan megoldásokon dolgoznak, amelyek megalapozhatják a hosszútávú együttműködést.
A szaúd-arábiai székhelyű vállalat 1986 óta van a piacon, elsősorban az energetikai, vegyipari és bányászati szektorban, ipari (gépek üzembe helyezése, telepítése, tervezése, hibaelhárítás) és kereskedelmi szolgáltatásokat (értékesítés, marketing) nyújt. A cég világszerte 140 alkalmazottat foglalkoztat, nettó árbevétele 2013-ban 55 millió dollár (12,3 milliárd forint) volt.  A Sherbiny magyarországi leányvállalata 2014. november 3-án Sherbiny Engineering and Innovation Center Kft. néven alakult. A budapesti székhelyű cég főként műszaki tanácsadást és a mérnöki szolgáltatásokat végez – olvasható a minisztérium sajtótájékoztatón kiosztott közleményében.

2015. január 26.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: