Több mint 1500 gyereket tartóztattak le fegyveres bűntény miatt 3 év alatt Nagy-Britanniában

Több mint 1500 gyereket tartóztatott le a brit rendőrség lőfegyverrel, légpuskával és fegyverutánzatokkal elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban 2013 és 2016 januárja között – derült ki a Londonban közzétett adatokból.
A letartóztatások száma tavaly 20 százalékkal nőtt a korábbihoz képest. Az elmúlt három év kimutatása szerint 506 olyan esetben történt vádemelés, amelyben az elkövető gyermek volt – olvasható a BBC News honlapján.
Nagy-Britannia legnagyobb rendőri testülete, a londoni Metropolitan Police adatai szerint az elmúlt három évben 679 gyereket tartóztattak le, míg a közép-angliai Nottinghamshire-ban hét 11 évesnél is fiatalabb bűnelkövetőt fogtak el. A West Midlands-i rendőrség 2013 óta 83 fiút és egy lányt vádolt meg lőfegyverrel kapcsolatos bűncselekmények miatt, köztük 11-13 éveseket.
Az 1999-ben 20 éves testvérét egy manchesteri lövöldözésben elvesztő Ian Cameron Swanston szerint a bűnbandák tagjai előszeretettel használnak fel céljaikra, például fegyvereik viselésére olyan embereket – köztük a gyerekeket vagy saját barátnőiket -, akiket a rendőrség kisebb eséllyel fog átkutatni.
Hozzátette azt is, hogy vannak olyan fiatalok, akik a fegyverviseléssel járó kiemelt “státusz” miatt hordanak magukkal életre veszélyes eszközöket, így ugyanis erősebbnek, félelmetesebbnek tűnhetnek mások szemében.
“Minél több fegyver kerül a közösségbe, annál valószínűbb, hogy látni fogjuk, amint már a fiatalabb gyerekek is hozzájuk jutnak” – nyilatkozta a Mothers Against Violence jótékonysági szervezet számára dolgozó férfi.
A brit rendőrfőnököket tömörítő tanács szóvivője szerint az Egyesült Királyságban elkövetett lőfegyverrel kapcsolatos bűntények az összes bűncselekmény alig 0,2 százalékát teszik ki. Mint fogalmazott, a rendőri erők és közösségi partnereik országszerte azon dolgoznak, hogy a fiatalok ne kerülhessenek a bűnbandák és lőfegyverek közelébe.

MTI

2016. március 30.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: