Több mint 48 év után kapott vissza egy könyvet az angol könyvtár

Több mint 48 év után kapott vissza egy kikölcsönzött könyvet egy angol könyvtár Kanadából, a becslés szerint 6170 fontra (2,9 millió forint) rúgó késedelmi díjat elengedték.

A kanadai Brit Kolumbiában, Port Moodyban élő Tony Spence a dél-londoni Tooting városrész könyvtárából vette ki Richard Brautigan Egy déli tábornok nyugatról című regényét 1974 elején. A könyvtárban, ahol nem találták nyomát a kölcsönzésnek, szerencsére a maximális késedelmi díj 8,5 font.

Úgy döntöttem, visszaküldöm, mivel hiszek a könyvtárakban és támogatom őket. Arra is gondoltam, hogy a könyvárosok talán nevetnek egyet, amikor megkapják. Úgy tűnik, tényleg ez történt – mondta el a BBC-nek a nyugdíjas bíró.

A Wandsworth könyvtár azt közölte, meglepődtek és örültek a visszaküldött könyvnek.

Még jobban megdöbbentünk, amikor megláttuk, hogy a regényt 1974-ben kölcsönözték ki, és nagyjából 48 évet és 107 napot késett – tette hozzá a könyvtár szóvivője.

A Vancouverhez közeli Port Moody több mint 7500 kilométerre fekszik Tootinghoz. A könyvtárosok nem tudták megerősíteni, hogy a legnagyobb késedelemmel visszavitt könyvről van-e szó, mivel a kölcsönzéskor még nem volt számítógépes rendszerük.

A kölcsönzésnek sem volt nyoma egészen addig, amíg a feladó és kísérőcédula nélkül elküldött regényt meghozta a postás.

A yorkshire-i Bingley-ben felnőtt Spence a BBC-nek elmondta, hogy a könyvet nemrég találták meg magazinokkal együtt egy dobozban.

Nem tudom, hogy került oda, és azt sem értem, miért tartottam meg. Terveztem, hogy beteszek a csomagba egy cédulát, de sajnos teljesen elfelejtettem – mesélte.

Richard Brautigan 1964-ben kiadott regénye „a hippinemzedék hangján szólalt meg” a Washington Post méltatása szerint, mely az író 1984-ben, 49 éves korában bekövetkezett halála alkalmából jelent meg.

A könyvből csak 743 példány kelt el – írta a Rolling Stone 1985-ben, a cikket később feltették az internetre. Ahogy Brautigan barátja és írótársa, Don Carpenter mondta a műről: „elpusztult, mint egy eltaposott csótány”.

Több mint kétmillió kelt el a következő regényéből. A Pisztrángfogás Amerikában az 1960-as évek ellenkultúrájának irodalmi hősévé tette Brautigant – írta a Washington Post.

A könyvtár késedelmi díja napi 25 penny az első héten, ezután napi 36 penny.

Nagy örömünkre a könyv olyan jó állapotban jutott vissza hozzánk, hogy ha akarnánk, visszatehetnénk a polcra. A körülményekre tekintettel elengedjük a késedelmi díjat – mondta a szóvivő.

Hozzátették, remélik, az olvasó élvezte a regényt, és arra kérték, lépjen velük kapcsolatba, hogy személyesen köszönhessék meg neki a gesztust.

MTI 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: