Tovább szigorítanák a fiatal gépkocsivezetőkre vonatkozó szabályokat Szerbiában

Tovább szigorítják a 21 év alatti gépjárművezetőkre vonatkozó jogszabályokat Szerbiában a súlyos balesetek számának visszaszorítása érdekében – közölte a szerb közlekedési miniszter.

Az éjszakai vezetés és az alkoholfogyasztás már meglévő teljes tilalma mellett a jövőben megtiltanák azt is, hogy a 21 évnél fiatalabbak 1400 köbcentisnél nagyobb motorú gépjárművet vezessenek, továbbá megdupláznák a szabálysértések büntetésének mértékét, amennyiben fiatalkorú is van az autóban.

Zorana Mihajlovic építési, közlekedési és infrastruktúra ügyi miniszter bejelentette, még hétfőn megalakítja azt a munkacsoportot, amely gyorsított eljárásban dolgozza ki a fiatalok védelmére vonatkozó jogszabály módosítását, miután szombaton megint életét vesztette három fiatal egy belgrádi autóbalesetben.

A szerb belügyminisztérium adatai szerint a közlekedési balesetek többségét a 25 évesnél fiatalabb és a 65 évesnél idősebb gépkocsivezetők okozzák. A fiatalok esetében a tapasztalatlanság, az alkoholfogyasztás és a gyorshajtás a legfőbb kiváltó ok.

Az utóbbi tíz évben több mint 1500, 15 és 25 év közötti személy halálát okozták a fiatal vezetők – nyilatkozta a szerb sajtónak Vladimir Rebic, a közlekedési rendőrség parancsnoka.

Szerbiában jelenleg a kezdő sofőrök – kortól függetlenül – nem vezethetnek éjszaka, és a jogosítvány megszerzése után 12 hónapig nappal is csak tapasztalt sofőr felügyeletével, valamint alkoholfogyasztás szempontjából zéró tolerancia vonatkozik rájuk. Ezt módosítanák most a jármű teljesítményére és a büntetések mértékére is vonatkozó szigorítással.

A fiatal, valamint kezdő gépkocsivezetőkre Németországban, Svédországban és Ausztriában is szigorúbb jogszabályok vonatkoznak.

 

2014. november 24.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: