Új szabályok vonatkoznak az építtetőkre 2021. januárjától

A 2021. januártól életbe lépő változások számos építtetőt elbizonytalanítanak. Az új rendelkezések hatására többen is attól tartanak, hogy a „közel nulla energiaigényű” ingatlanok kritériumainak megfeleléséhez a korábbiakhoz képest alapvetően más és sokkal drágább házat kell felhúznia. Ez azonban távolról sincs így. Az új családi házat építtetőknek az alábbi 3+1 fontos dologgal tisztában kell lennie mielőtt a munkába belevágnak, ezek az információk nagyban segítenek abban, hogy a költségek ne szálljanak el.

Jövő év elejétől alapvetően változnak meg az új építésű ingatlanokra vonatkozó energiahatékonysági előírások. Kizárólag olyan ház kaphat használatbavételi engedélyt, amely teljesíti a „közel nulla energiaigényű” elvárásokat. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy kritériumok teljesítéséhez nincs feltétlenül szükség a korábbiakhoz képest óriási duzzasztott költségvetésre. Megfontolt tervezéssel a korábban kalkulálthoz hasonló, sőt akár megegyező forrásokból is megvalósíthatjuk álmaink lakását. Ehhez három – plusz egy – tudnivalót ajánl a Wienerberger az építtetők figyelmébe.  

Az új szabályok miatt nem változnak a falak hőátbocsátási elvárásai

Az első és legfontosabb dolog, amit szinte kötelezően tudniuk kell az új házat építőknek, hogy minden hiedelem ellenére a falak hőátbocsátási elvárásai egyáltalán nem szigorodnak januártól, hiszen ezek a szabályok már évekkel ezelőtt változtak. Az persze nem kérdés, hogy ezek teljesítéséhez hatékony hőszigetelő képességgel rendelkező alapanyagot kell választani, miután a kritériumok elég komolyak. Ma már azonban akadnak olyan téglák is – a Wienerberger kínálatában is találni ilyeneket –, amelyek önmagukban, minden további hőszigetelési megoldás nélkül képesek biztosítani a jelenleg és a januártól is hatályos elvárásokat. Ilyen rendszereket használva egyáltalán nincs szükség a falak külső oldalán egy 15-20 cm-es, jellemzően igen költséges hőszigetelő réteg felhúzására. A házunkhoz használni kívánt téglák kiválasztása után pontosan meg lehet határozni, hogy szükség van-e egyáltalán szigetelésre a jogszabályban maghatározott értékek teljesítéséhez. Ezt nem szabad elmulasztani, hiszen előfordulhat, hogy valóban teljesen feleslegesen szigetelünk nagy vastagságban.

Nem a napelem az egyetlen megújuló megoldás

A januártól alkalmazandó EU-s szabályozás szerint a ház éves energiafelhasználásának 25%-a megújuló energiaforrásból kell, hogy származzon. Ettől, ennek költségeitől számos építtető megretten. Általános véleményként terjedt el ebben a témában, hogy ezt kizárólag napelem beépítésével lehet elérni, ugyanakkor ebben az esetben is akad más, összességében akár költséghatékonyabb lehetőség a kritérium biztosításra. Ilyen megoldás lehet a hőszivattyús fűtési rendszer. Ezek a megoldások a levegőben a földben, vagy akár a talajvízben rejlő energiát használják föl, s biztosítják a ház fűtését. Ráadásul mindezt károsanyag-kibocsátás nélkül teszik, sőt kifejezetten jelentős fűtési energiamegtakarítást biztosítanak. Ezen felül a meleg nyári napok során a hőszivattyúk a lakás hűtésére is használhatóak, vagyis a légkondicionáló kiváltására is alkalmas. Ez pedig jelentősen csökkenti a lakás éves energiaigényét.

Fontos a kerttervezés

Az ingatlan közel nulla energiaigényének elérését passzív védelemmel, és árnyékolással is lehet segíteni. A titok a megfelelő kerttelepítésben rejlik. Ehhez a lombhullató fákat a nap, tehát dél, délkeleti irányba, az örökzöldeket pedig északi oldalra kell ültetni. Így állandó hővédelmet biztosítunk a házunknak. A lombhullató fák ugyanis a nyári nagy melegek alkalmával a levélzetüknek köszönhetően árnyékolják a házunkat, így védve a túlmelegedéstől. A lehulló leveleknek köszönhetően a téli nap viszont már eléri a házat, a nyílászárókat, ami így csökkentheti otthonunk energiafelhasználását. Az örökzöld fák pedig felfogják a téli, hideg szeleket, és éppen hogy óvják a házunkat a lehűléstől.  

Akadnak kivételek

Rendkívül hasznos információ lehet a nyaralótervezésnél, hogy a rendelet szerint az évente négy hónapnál rövidebb használatra szánt lakhatás és pihenés céljára használt épületek kivétel alá tartoznak. Ezekre nem vonatkoznak a „közel nulla energiaigényű” elvárások, így ezeket nem is szükséges ezen szabályok szerint kivitelezni. Fontos azonban az a kitétel, hogy a kivételre vonatkozó igazolást a tervezőnek a tervhez biztosítania, mellékelnie kell.

„Ezeket a szempontokat muszáj figyelembe venni, amikor elképzeljük és megtervezzük új ingatlanunkat, hiszen ez rendszerint egy életre szóló beruházás. Nem éri meg a szaktudáson spórolni. Ha kétségeink támadnak, akár a Wienerberger Mesterház programjába is beléphetünk, amely az új házat építők számára egy olyan rendkívül hasznos lehetőséget és szakértői gárdát kínál, amellyel a kivitelezés során felmerülő problémák jelentős részére választ találunk. Ezzel pedig hosszútávon nyerhetünk sokat” – hangsúlyozta a Wienerberger szakértője.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: