Utas hozott le egy repülőt a pilóta rosszulléte miatt

Repülési tapasztalattal nem rendelkező utas landolt biztonságosan egy kisrepülőgéppel Floridában, miután a pilóta rosszul lett.

Az amerikai szövetségi repülési hatóság (Federal Aviation Administration, FAA) vizsgálja az esetet. Úgy vélik, a pilótánál egészségügyi vészhelyzet lépett fel. Az egymotoros Cessna 208-as fedélzetén két utas volt, amikor a pilóta „valószínűleg rosszul lett” – idézte a The Guardian online kiadása az FAA közleményét.

Az egyik utas simán lekormányozta a kisgépet Palm Beach nemzetközi repülőterére. A LiveATC.net hangfelvétele szerint az utas azt mondta a légi irányításnak: Komoly a helyzet. A pilótám rosszul lett, és fogalmam sincs, hogy kell repülőt vezetni.

Megkérdezték, mi a helyzet a pilótával, amire az utas azt válaszolta: Zavaros. Elájult.

A légi irányító kérte a gép pozícióját az utastól, aki azt válaszolta: Fogalmam sincs. Floridai partot látok magam előtt és ötletem sincs. Próbálja meg követni a part vonalát észak, vagy dél felé. Igyekszünk meghatározni a helyét – mondta a légi irányító.

Percekkel később az utas megkérdezte: Fiúk, sikerült meghatározni a helyünket? Még a navigációs képernyőt se tudom bekapcsolni. Azon van minden információ. Ehhez van ötletetek?

A légi irányító meghatározta a repülő helyét, Boca Raton közelében volt. Ezután elkezdte lefelé kalauzolni. Próbálja meg vízszintesen tartani a szárnyakat, és nézze meg, el tudja-e kezdeni a leereszkedést. Nyomja előre az irányítókarokat, és kezdjen nagyon lassan süllyedni – hallatszik a felvételen.

Egy videón, amelyet a CCN-nek sikerült megszereznie, látható, ahogy a kisgép lassan és simán landol.

Egy másik hangfelvételen egy másik légi irányítót hallani, ahogy a többi pilótához szól: Épp tanúi voltatok, ahogy két utas letett egy gépet.

Az American Airlines egyik pilótája megkérdezte: Azt mondtad, utasok vitték le a gépet? Ó, istenem. Szép munka.

MTI 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: