Vadászat 40: a legenda újra a színen!

Elvitathatatlan, hogy a magyar blues-rockzene egyik csúcsteljesítménye a Hobo Blues Band Vadászat című albuma. Póka Egon, a zenekar tagja utóbb így foglalta össze a mű lényegét: „a szövegek irodalmi értékűek, a zene pedig meghaladta a korát. Ebben nagy szerepe volt annak a rengeteg időnek, amit ráfordítottunk.” HOBO következő Aréna-koncertjén a 40 éve kiadott dupla lemezt hallhatjuk újra, teljes egészében.

 A 2024. február 10-i dátumot alighanem a feketeöves hazai blues-rock rajongók máris beírták a határidőnaplójukba, még inkább: a mobilba, hiszen a Vadászatot kihagyni, szinte vétek, azazhogy: elképzelhetetlen. A 21. században már alapvetésként számon tartott rockalbum hirtelen felindulásból született, mégis a műfaj meghatározó klasszikusává vállt.

„A Budapest-Miskolc vonaton 40 szövegötletet jegyeztem le, majd az egészet egy taxiban felejtettem. Végül 26-ot sikerült felidéznem és Pókáék konyhájában nekiálltunk a munkának – emlékszik vissza Hobo. A felvételek kezdete előtt „csak” a szövegeket kellett bemutatnom a cenzúrának – tudják, egy a-moll, vagy G-dúr nem lehet rendszerellenes. Nagy tisztesség, hogy az emberek érdeklődése fennmaradt és a dalok ma is élnek, de szomorú tény, hogy a mű aktualitását mindmáig nem vesztette el. Sőt, anélkül, hogy próféciákat mondanék, amíg ember lesz a Földön, az is marad” – mondja.

Megjelenésekor a lemez a ritka koncertalbumok egyike volt, amely zeneileg és szövegileg gondosan megtervezett életképekben jelenítette meg a történelem és a társadalom keresztmetszetét. A bombasikerű Budapest Sportcsarnokbéli telt házas lemezbemutató óta (amelyet csak egyszer rendezhettek meg, mivel tiltották a folytatást…), négy évtized telt el, de a Vadászat hatása, öröksége generációkon átívelő.

Hobo és (mai) bandája a rangos jubileumhoz méltó koncerttel készül. A vadászok gyülekezőjétől a Hajtók dalán át ízig vérig rockba csomagolva Mesél az erdő 2024. február 10-én a Papp László Budapest Sportarénában.

Sz.Z.A.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: