Veszélyes lehet a házi készítésű macskaeledel

   Az internetes forrásból származó, vagy könyvekből vett macskaeledel-receptek többsége általában nem biztosítja a szükséges tápanyagokat a házi kedvencek számára és akadnak köztük olyanok is, amelyek a macskákra kifejezetten veszélyes hozzávalókat írnak elő – figyelmeztetnek a Kaliforniai Egyetem davisi campusának (UC Davis) munkatársai, akik elsőként készítettek vizsgálatot a témában.

    A Journal of the American Veterinary Medical Association című folyóiratban publikált tanulmány készítői állatorvosoktól és amatőröktől származó – internetes forrásból vagy könyvekből begyűjtött – 114 olyan receptet elemeztek, amelyet egészséges felnőtt macskáknak szántak.

    A receptek 40 százaléka semmilyen etetési útmutatót nem tartalmazott, a többi hiányos, vagy zavaros volt ebben a tekintetben – írja a ScienceDaily.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

    Mindössze 94 recept szolgált elegendő információval a számítógépes tápanyagelemzéshez és ezek közül egyik sem tartalmazta az összes olyan alapvető tápanyagot, amelyet a Nemzeti Kutatási Tanács javasol a felnőtt macskák számára – mondta Jennifer Larsen, a tanulmány vezetője.

    Bár az állatorvosok által jegyzett receptek ugyanúgy hiányosak voltak, mint a nem állatorvosok által írtak, azért „jobban teljesítettek” az alapvető tápanyagok terén.

    A receptek többségében három, vagy több alapvető tápanyag koncentrációja nem volt megfelelő, de akadt olyan is, amelyben 19 alapvető tápanyagból nem volt meg a szükséges mennyiség. A kutatók mindössze öt olyan receptet találtak – mindegyiket állatorvos írta –, amelyből csupán egyetlen alapvető tápanyag hiányzott.

    A szakemberek szerint az, hogy az ilyen receptek mennyire ártanak a macskáknak az etetési szokásoktól, a diéta időtartamától, az állat egészségi állapotától és a recept hiányosságaitól függ.

    A receptek 7 százaléka olyan összetevőt írt elő, például fokhagymát, fokhagymaport, vörös- és póréhagymát, amely kifejezetten mérgező hatással lehet a macskára. A receptek egy része továbbá nyers állati termékeket is ajánlott anélkül, hogy figyelmeztetett volna a bakteriális fertőzés kockázatára. A csontot javasló receptek egy része pedig nem említette a csontok leőrlésének fontosságát a gyomorsérülések elkerülése érdekében.

    A házi készítésű eledelek nem feltétlenül jobbak – mondta Larsen, hozzátéve, hogy ha a macskatulajdonosok mégis elkötelezik magukat valamilyen diéta mellett, akkor bizonyosodjanak meg arról, hogy az biztonságos és megfelelő a saját állatuk számára.

MTI

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: