Díjazott ifjú művészek, avagy Vietnám gyermekszemmel

Több száz magyarországi diák készített ceruzarajzot, festett akvarellt, vagy alkotott képet akrilfestékkel, temperával Vietnámról. A díjkiosztó ünnepségre, a munkák bemutatására a Magyarországi Vietnámi Nők Szövetsége kezdeményezésére került sor Budapesten, a Vármegye utcában.

A krónikák szerint Vietnámnak közel ötezer éves a történelme, Délkelet-Ázsia egyik ékköve. Az ország több mint 331 ezer négyzetkilométeren terül el, festői környezetben. Trópusi esőerdők, rizsteraszok, Vörös-folyó, Felhő-hágó, Hue császárvárosa, a jelenkor felhőkarcolói, és ezernyi más csoda, amelyek inspirálták azokat az ifjú művészeket, akik a „Mai Vietnám gyermek szemmel” című gyermekrajzpályázatra jelentkeztek.

A Belvárosi Zongorafesztiválnak is helyet adó Szabolcsi Bence Zeneiskola impozáns környezetében, dísztermében a zsűri által elismert összes alkotást megszemlélhette a közönség, majd Dr. Phan Bich Thien, a Magyar – Vietnami Kapcsolatért Alapítvány elnöke – úgy is, mint főszervező –, köszöntötte a ceremóniára az egész országból érkezett szülőket, gyerekeket, a Délkelet-Ázsia gazdag kultúrájára kíváncsi érdeklődőket. Mint elmondta: „noha Magyarország és Vietnám között közel 10 ezer kilométer a távolság, ez a rajzpályázat, és ez az esemény kitűnően bizonyítja, hogy a kapcsolat, a közöttünk lévő kötelék erősebb, és közelibb, mintsem gondolnánk.”

Óhatatlanul Márai Sándor egyik gondolata jutott többek eszébe, miszerint: „tudom, hogy nincs kis és nagy tenger, nincs kis és nagy távolság. Bennünk van valami végtelen és kötetlen…”

Phan Bich Thien konstatálta, hogy amikor a két korcsoportot, az 1-4. osztályosokat és az 5-8. osztályosokat képviselő diákok pályaműveit szemlélte, pontosan érzékelte, hogy minden alkotás mögött mennyi (Vietnám múltját és jelenét tanulmányozó) kutatómunka rejlett. Érdekességként hozzáfűzte, hogy a pályaművekben megjelent a kávé, mint szimbólum, ami – újabb – kapocs a két nemzet viszonyában, hiszen a délkelet-ázsiai ország jelenleg a világ második legnagyobb kávétermelője, míg hazánk közismerten lelkes kávéfogyasztó. A gyermekrajzverseny első helyezettjei: Szabó Zétény (az 1-4. osztályos korcsoportból) és Sebők Lilla (az 5-8. osztályos korcsoportból) lettek.

Sz.Z.A.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: