Zsírszövetekkel a porckopás ellen?!

 A Continental Hotel Budapestben felcsillant a remény azok számára, akiknek valamilyen ízületi betegség, gyulladás, porckopás megnehezíti a hétköznapjait. A Lipogems eljárás kiválthatja a fájdalmas és hosszú felépülési idővel járó műtétet, netán a protézis beültetését.

 A mozgásszervi betegségek a világ népességének legalább 20 százalékát sújtják. Idehaza – figyelem! – minden ötödik ember szenved valamely nagyizületet – váll, csípő, térd, boka, könyök, csukló – érintő porckopási problémától. A szervezet ízületeit gyulladásos formában megtámadó, a mai orvostudomány szerint krónikus betegség, egész életen át elkíséri az érintetteket, jobb-rosszabb állapotok hullámzásával. Idáig e kínos problémákra a kellemetlen műtéti megoldások, esetleg a szteroid injekciók jelentettek némi gyógyírt…

 Az új eljárás, amely egy új alternatívát kínál az érintetteknek, lényege: a páciens saját zsírszövetéből kinyert sejttömeg, amely regeneratív tulajdonságokkal rendelkezik, azaz mezenchimális (ős)sejteket is tartalmaz, regenerálja a sérült ízületet, vagyis a beteg sejtjeinek felhasználásával kezelhető. A 2010-ben Dr. Carlo Tremolada professzor által Olaszországban szabadalmaztatott megoldással a páciensről zsírleszívással vett, tisztított és mechanikusan feldolgozott zsírszövetet akár 20 perc alatt kinyerik és ugyanazon eljárás során visszaültetik a kezelésre szoruló ízületbe. A gyógyulás tehát a páciens saját sejtjével, külső anyag használata nélkül történik.

 – Ma már tudományos tényként kezelhető, hogy a zsírszövet is megfelelő arányban tartalmaz természetes regeneratív tulajdonságokkal rendelkező sejttípusokat, köztük mezenchimális őssejteket – informált a debreceni Elite Clinic Magánklinika ortopéd sebésze. Ennek következtében, a zsírszövet például a csontvelőből származó hasonló tulajdonságú sejtek kinyerésének megfelelő alternatívája. Az őssejtek, pontosabban regeneratív sejtek képesek átalakulni a szervezet bármelyik sejtjévé, így segítve a gyógyulást; ezért a zsírsejtekre ma már egyre inkább sárga aranyként tekint az orvostudomány.

 De hogyan lesz a zsírszövetből őssejteket tartalmazó regeneratív szövetállomány? Nos, a sajátsejtes eljárás keretében a páciens hasfalából kinyert zsírszöveteken egy zárt, steril készülék segítségével minimális, enzimmentes kezelést végeznek, kizárólag fizikai behatásokkal, szűrőkkel. A sejtekből különböző filterekkel kinyerik a megfelelő szövetállományt az infúziókhoz is használt steril sóoldatban. Ez az eljárás biztosítja a sejtek aktiválását, a regeneratív hatások azonnali és széles spektrumú beindítását. A zsírsejtekből így kinyert, hajszálerekben gazdag szövetállomány a Lipogems, amelyet ugyanazon eljárás keretében juttatnak vissza a páciens ízületeibe. Gyulladásgátló és antibakteriális tulajdonsága miatt, az ízület gyógyulásának folyamata felgyorsul, s a kinyert őssejtek a szervezetbe beültetve bármilyen, a környező sejtekhez hasonló sejtté, például porccá, csonttá, ínná, ínszalaggá, vagy izommá alakulhatnak át és szaporodásra bírják a hasonló helyi sejteket.

 Nem utolsó szempont, hogy az eljárás 45-60 percig tart, amely után a páciens pár órán belül a saját lábán távozhat. Az elvégzett sikeres beavatkozások nagy száma alátámasztja, hogy az ízületi fájdalmak kezelésében az orvostudomány, azon belül is az egynapos ambuláns kezelések hatalmas mérföldkőhöz értek. A statisztikák szerint az ortopédia területén eleddig több mint 30 ezer esetben alkalmazták sikerrel a sajátsejtes eljárást világszerte.

Magyarországon ortopédiai célra már közel 10 klinikán használják az eljárást. Itthon az elsők között kezelték ezzel az eljárással Dudás Ádám válogatott labdarúgót, a Győri ETO, a Szpartak Moszkva, a Haladás korábbi játékosát, aki tagja volt a 2009-es U20-as Labdarugó VB bronzérmes magyar csapatának is. S akit sérülések sora gátolt az önfeledt játékban. Saját bevallása szerint korábban 11 alkalommal műtötték az élsportban igencsak leharcolt térdét – többek között kivették és pótolták a keresztszalagjait.

Nála 2016 januárjában, Debrecenben végezték el az első Lipogems-beavatkozást, a másodikra néhány hete került sor. – „Az első kezelés olyan jól sikerült, hogy újra elkezdtem edzeni. A felkészülés 80-90 százalékát végigcsináltam, de végül túl megerőltetőnek bizonyult a sok edzés. Most másodszorra már a hétköznapi életem jobbá tételéért kértem a kezelést, és elégedett vagyok az eredménnyel” – summázta az időközben az ETO szakmai stábjához csatlakozott, ott jelenleg gyógy- és sportmasszőrként tevékenykedő egykori középpályás.

A labdarugó gyors felépüléséről hallva, Szabó Győző színész és Gryllus Vilmos zenész szintén alávetette magát a beavatkozásnak. – Már a színházban is nehézségeim voltak térdfájdalmam miatt, így amikor a sajátsejtes eljárásról értesültem, rögtön eldöntöttem, hogy bevállalom – mesélte Szabó Győző, aki napjainkban a Tháliában szerepel a legtöbbet. Gryllus Vilmos pedig nem vesztegette sokat az időt: a néhány héttel ezelőtti beavatkozást követően nyomban síelni indult… Az eljárásról még teljesebb képet, a lipogems.eu és a atesejted.hu weboldalakon kaphatunk.

 

Szabó Zoltán Attila

2018. 01. 22.

 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: