Zenei kuriózumok, klezmer és Soulistic a 22. Zsidó Kulturális Fesztiválon

Erős felhozatalra számíthatunk a 22. Zsidó Kulturális Fesztiválon, amelynek illusztris helyszínei közé tartozik majd a Dohány utcai zsinagóga, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga, a legendás Goldmark terem és a Budapest Music Center is. A fesztivál nyitókoncertjén, szeptember 1-jén a Budapest Klezmer Band két színművészvendéggel, Jordán Adéllal és Fesztbaum Bélával egészül ki.

Budapest legnagyobb zsidó művészeti rendezvényét, a 22. Zsidó Kulturális Fesztivált, amely ebben az évben is világszínvonalú programokkal, nemzetközi hírű fellépőkkel és csodálatos helyszínekkel várja a látogatókat, idén szeptember 1. és 9. között rendezik. A különböző szellemi hatásból táplálkozó, kivételesen gazdag magyar zsidó kultúra bemutatása a fesztiválnak nemcsak a feladata, hanem szívügye is. Hiszen a közös kultúra köti össze a zsidókat és a nem zsidókat, vallásosokat és nem vallásosokat, fiatalokat és időseket, anyaországi és határon túli magyarokat.

Az eseménysorozat kiemelt helyszíne a Dohány utcai zsinagóga, ahol a nyitókoncertet a – Jordán Adéllal és Fesztbaum Bélával kiegészülő – Budapest Klezmer Band adja. Színre lép itt Bródy János, s a klezmer királynője, Illényi Katica a Sárik Péter Trióval zenél a Dohány utcában.

Ugyanott (szeptember 3-án) „háromgenerációs” hangversenynek lehetünk fültanúi, mivelhogy a Vujicsics-, a Söndörgő együttes és a VIGaD zenekarkülön-külön és együtt is színpadra áll, vendégük: Tolcsvay László lesz. A seregszemlén neves művészek közreműködésével a népszerű művészházaspárról, Sárosi Katalinról és a trombitavirtuóz Zsoldos Imréről szintén megemlékeznek – utóbbi most lenne 100 éves!

A Dohány utcai zsinagógában Balázs Fecó Keresztes Ildikóval, Gerendás Péterrel és Szűcs Antal Gáborral koncertezik, szeptember 8-án.

A Hegedűs Gyulai utcai zsinagóga programjából kiemelkedik Zséda, Darvas Ferenc és Müller Péter Sziámi triója. A Sabbathsong Klezmer Band pedig Oláh Gergővel és Pajor Tamással készül „féktelen” örömzenélésre. Vonzó programpontnak tűnik a Malek Andrea Soulistic és Szirtes Edina Mókus produkciója is.

A szefárd zene hazai királynője, Pandzarisz Diána és zenésztársai az ősi szefárd zsidó dallamokat vegyítik a popzenével, szeptember 5-én. S ha már Dina, kedvcsinálóképpen az énekesnő egy produkciója a Törzsasztal műsorából:

A Goldmark terems zintén számos programnak ad otthont az ősszel. Mások mellett, Laczkó Vass Róbert színművész és Veress Gáspár zongoraművész tolmácsolásában a közismertebb Ady-dalok mellett ritkán, és meglehet, ez idáig talán sosem hallott dalok szólalnak meg, majd szeptember 5-én Rák Kati színművész Marmorstein Berta „igaz” történetét meséli el.

Új helyszínként mutatkozik be a Wesselényi17 Komolyzenei Szalon. Itt muzsikál majd Villányi Dániel, Almira Emiri, Karasszon Eszter és Karasszon Dénes. Mali Emese zongoraművész pedig Farkas Mira hárfaművésszel alkot – remélhetően páratlan – párost. A Budapest Music Centerben Korcsolán Orsolya hegedűművész az Anima Musicae Kamarazenekarral formabontó programmal jelentkezik, szeptember 5-én. A Frankel Leó úti zsinagógában Banda Pál gordonkaművész előadásában, Bach két csellószvitjét hallhatja a nagyérdemű.

Sz.Z.A.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: