A cégtulajdonosok adózatlanul felvett pénzeit is vizsgálhatja a NAV

Egy cégtulajdonos nem tudott elszámolni a társaság bankszámlájáról felvett összegekkel. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az ellenőrzésben több mint 4 millió forint adókülönbözetet és késedelmi pótlékot állapítottak meg.

A NAV jogkövetési vizsgálatot és adóellenőrzést is folytatott egy gazdasági társaságnál, amelynek bankszámlájáról nagy összegű készpénzt vett fel a tulajdonos. A cég az ellenőrzés alatt nem volt együttműködő, a szükséges iratanyagot sem adták át, ezért az ügyben a NAV a társaság folyószámláját vezető bankot kereste meg.

A pénzintézet megküldte a szükséges bankszámla-kivonatot, ebből pedig kiderült, hogy a társaság bankszámláján jóváírt összegeket a pénzintézet a tulajdonos törvényes képviselőnek készpénzben kifizette.

A tulajdonos nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a bankszámláról felvett pénzösszeget, csaknem tizenhárommillió forintot a társaság gazdasági tevékenysége érdekében használta fel. Így ezek az összegek a felvevő magánszemély adóköteles bevételei közé tartoznak.

A társaság bankszámlájáról adózatlanul felvett készpénzt, mint magánszemély bevételét az ellenőrzés egyéb jövedelemnek minősítette, és ezek alapján, a jogszabályok szerint 1 632 000 forint személyi jövedelemadót és 1 904 000 forint szociális hozzájárulási adót állapított meg.

A magánszemély olyannyira nem vitatta a NAV megállapítását, hogy már a jegyzőkönyv átvétele után, még a határozat kézhezvétele előtt megfizette a teljes megállapított adókülönbözetet és a mintegy 500 ezer forintnyi késedelmi pótlékot is.

 Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: