A Herendi Porcelánmanufaktúra történetéről szóló könyvet mutattak be

A csaknem kétszáz éves herendi manufaktúra két és fél évtizedének történetét írja le Szűts István Gergely Üzlet és diplomácia – A Gulden Gyula vezette Herendi Porcelánmanufaktúra című könyve, amelyet szerdán mutattak be Veszprémben.

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a kötet az 1923 és 1948 közötti időszakról szól, és életrajzi vonatkozásain túl egyben történelmi korrajz is. Szűts István Gergelynek ez a második kötete, amely a manufaktúra történetét dolgozza fel, 23 fejezeten keresztül csaknem 50 fényképpel illusztrálva, bemutatva egyebek mellett Gulden üzletpolitikáját, hétköznapjait és felsorakoztatva a család háborús veszteségeit – tette hozzá Simon Attila.
Gulden Gyula a herendi márka építésében elévülhetetlen érdemeket szerzett, törekvései megerősítenek abban, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúrának ma is fontos szerepe van az országimázs építésében és jelentős kulturális missziót hordoz – hangsúlyozta a vezérigazgató.
Szűts István Gergely elmondta, hogy három évig dolgozott a köteten, amelyben párhuzamosan mutatja be Gulden életét és a vállalat történetét.
A szerző beszélt arról is, hogy kutatott Németországban és Ausztriában is, Amerikában pedig megtalálta Gulden Gyula lányát, aki 1944 őszén hagyta el Magyarországot, és számos szubjektív elemmel, egyebek között személyes fotókkal gazdagította a könyvet.
Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy a könyvben a történész objektivitása mellett megjelenik a szubjektum, így szembesülhet az olvasó a magyar történelem egyik legsötétebb időszakában a főszereplő megmutatkozó emberségével.
Szűts István Gergely kötete a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának kiadásában jelent meg a Műhelytől a szalonig című könyv folytatásaként, amely az 1898 és 1923 közötti időszakot dolgozza fel.
Boross István, a Veszprém megyei levéltár megbízott igazgatója elmondta, hogy a levéltár első kötete 1977-ben jelent meg, az Üzlet és diplomácia – A Gulden Gyula vezette Herendi Porcelánmanufaktúra című könyv pedig a harminchatodik kiadványuk.

MTI

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: