A NAV elől nem lehet elfutni

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pest megyei munkatársai folyamatosan ellenőrzik a megyében zajló építkezéseket, amelyeken nem ritka a feketefoglalkoztatás.

 Pest megyében tavaly 95 vállalkozás 267 dolgozójának szabályos foglalkoztatását ellenőrizték a NAV munkatársai különböző építkezéseken. Nem minden munkáltató jelentette be dolgozóit, legyen szó akár munkaviszonyról, megbízási jogviszonyról, vagy egyszerűsített foglalkoztatásról. Tapasztalatok szerint a munkások egy részét szabálytalanul, bejelentés nélkül foglalkoztatták. Figyelmen kívül hagyták az adótraffipax jelzéseit is, ahol a NAV előre jelezte az ellenőrzéseit. 2019-ben a munkaadók az esetek több mint 40 százalékában nem szabályszerűen jelentették be a foglalkoztatottakat. Ezek a mulasztások csaknem 10 millió forintjába került a vállalkozóknak.

Egy óvoda építését ellenőrizték a NAV munkatársai, de a munkások elszaladtak két alkalommal is, mikor meglátták az ellenőröket. Harmadik alkalommal pénzügyőrök segítségével sikerült mindenkit ellenőrizni, s még ekkor is találtak négy be nem jelentett foglalkoztatottat a NAV ellenőrei.

A visszaeső mulasztók – mint a fenti esetben is – alkalmazottanként akár 1 millió forintos bírságot is kockáztatnak.

A szabályos foglalkoztatás minden dolgozó számára fontos, mert így nem eshetnek el az egészségügyi ellátástól és a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő megszerzésétől sem. Az ellenőrzések 2020-ban is folytatódnak.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: