A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja elérheti a tüneteket okozó szintet

A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országszerte emelkedik, az elkövetkező napokban sokfelé elérheti a tüneteket okozó közepes, sőt helyenként a magas szintet is – figyelmeztet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).    A pázsitfűfélék pollenje rendkívül allergén, a második helyen áll a parlagfű után, ezért az ÁNTSZ javasolja a kiskertekben a fűnyírást, kaszálást, mert ezzel csökkenthető a pollen jelenléte a környezetben.
Az útifű, valamint a lórom virágpora is jelen van már a levegőben, de mennyiségük egyelőre várhatóan még alacsony marad.
A tavasszal virágzó fák közül a kőris pollenje még jellemzően közepes-magas, a platáné és a tölgyé alacsony-közepes mennyiségben van jelen.
A nyír pollenszezonja véget ért, virágpora már nem, vagy csak minimális koncentrációban fordul elő. A kevésbé jelentős allergének közül a eperfafélék és a fenyőfélék pollenkoncentrációja elérheti a közepes-magas, a dióé a közepes szintet, a ciprus- és tiszafaféléké általában alacsony.
A kültéri allergén gombák spóraszáma emelkedik, a Cladosporium koncentrációja elérheti a közepes-magas szintet – közölte az ÁNTSZ.

2015. május 8.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: