A színes házak varázsa és hátránya

   Elege lett egy párizsi utcai lakóinak abból, hogy naponta idegenek tucatjai özönlik el a környéket, hogy színesre festett házaikról fotókat készítsenek és töltsenek fel a közösségi oldalakra.

    A francia főváros XII. kerületében található a rue Crémieux, amely színesre festett házaival teljesen elüt a környék többi utcájáról. A Gare de Lyon közelében található macskaköves utca 1993 óta sétálóutca, de csak három évvel ezelőtt fedezték fel az úgynevezett influenszerek, akik közül mindennap tucatnyian érkeznek, hogy lefotózzák a házakat, vagy szelfizzenek előttük és a képeket feltöltsék az Instagramra, vagy más közösségi oldalakra.

    A közösségi oldalaknak, mégpedig az Instragramnak köszönhetően fedeztem fel ezt az utcát – mondta a France Info hírrádiónak egy diáklány, Alexandra. Az influenszerek idejönnek, felteszik az utca nevét és akkor hirtelen mindenki megindul utánuk ide – tette hozzá.

    A rue Crémieux hashtaggel ellátott képek száma már elérte a 30 ezret az Instagramon. Egy másik látogató, Audrey elcsodálkozott azon, hogy a színes házakat lakják.

    Miután ez annyira különleges hely Párizs építészetéhez képest, amelyre egyáltalán nem hasonlít, egy kissé el is felejtjük, hogy itt a hétköznapokban emberek élnek és talán ez az egész zavarja őket – mondta a lány a rádióban.

    A tudósítás szerint nemcsak turisták látogatják előszeretettel az egyedi sétálóutcát, hanem gyakran forgatnak zenei klipeket, vagy reklámokat az ott lakók ablakai alatt.

    A helyieknek elege lett abból, hogy a csendes környékből átjáróház lett, ezért létrehoztak egy egyesületet annak érdekében, hogy a döntéshozók is meghallják az elégedetlen hangjukat.

    Pokol lett az életünk. Hét közben még elvagyunk, mert a turisták nem zavarnak minket. De hétvégén egyszerre kétszáz ember van az ablakaink alatt. Miközben mi ebédelünk, megállás nélkül szelfiznek az ablakaink előtt – mondta Antoine, az egyesület alelnöke a riportban. Van, hogy rapperek énekelnek két órán keresztül egy klip forgatásakor, máskor lánybúcsú keretében üvöltöznek fiatal lányok órákon keresztül, egyszerűen elviselhetetlen – tette hozzá.

    Az alelnök mindennap kihúz egy szalagot a kékre festett háza elé, hogy azt senki ne tudja megközelíteni. Az egyesület nevében pedig a helyi önkormányzattól kért segítséget.

    Azt kérjük, hogy legalább hétvégére, hét közben pedig esténként zárják le teljesen az utcát az idegenek elől. Egyes párizsi utcákon már létezik ilyen korlátozás – hangsúlyozta.

    A XII. kerületi önkormányzat nyárra ígért megoldást az ügyben, de jelezte: nem egyszerű korlátozni egy köztér, vagy utca használatát.

MTI

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: