Legendák nyomában: „a valóság is teljesen groteszk”

December 7-én este (18 órakor) folytatódik a népszerű és rangos, a József Attila Színház repertoárjához immár ötödik éve szervesen kapcsolódó Legendák nyomában irodalmi sorozat. A művészeti vezető: Szabó Zoltán Attila. كيفية لعب بلاك جاك A rendező: Kálloy Molnár Péter.

Az előadássorozat egyszerre ötvözi az irodalmi hagyományt és a kortárs irodalmat, úgy, hogy minden előadásnak van egy vezérmotívuma, témája, vagy egy olyan „szerzője” – esetünkben: Karinthy Frigyes –, akinek művei, pályája, sorsa ma is foglalkoztatják a közönséget, de inspirálják a jelen művészeit is.

Jellemző, hogy a Magyar Teátrum már 2014-ben, a Szabó Zoltán Attila szerkesztette, oktatási szempontból is elismert programmal kapcsolatban kiemelte: „a Legendák nyomában-estek tartós sikere a József Attila Színházban igazolja: egy valamit magára adó teátrum nem nélkülözheti a fajsúlyosabb tartalmakat, a szépirodalmat a repertoárjában.”

Az idei, jobbára teltházas programok talán a szokottnál is elementárisabbak. Tavasszal Holczinger Szandrával közösen irodalmi kabarét készített Kálloy és Szabó. Nem sokkal később drámai alkotást láthatott a nagyérdemű: Szabadulásom a pesti gettóból címmel, Létay Dórával a főszerepben.

Szeptemberben a hazai sakksport legendáival, Krizsán Edittel, Csom Istvánnal, Tompa Jánossal szövetkezett az Újnyugat Irodalmi Kör – bemutatva e nemes sportot, mint irodalmi „tényezőt”, mint alkotói pályákat, művek születését befolyásoló játékot. Később Kálloy Molnár Péter, Zöld Csaba és Szabó Zoltán Attila „Ez is József Attila!” előadása hatott megrázó erővel, amit – Ujréti Lászlóval – a Márai-puzzle követett.

Különlegesség, hogy az előadások után, a színpad előterében mindig kialakul egy művészi agóra, ahol – díjnyertes, újszilvási Bolyhos-pálinkák kóstolása közben – lehetősége van a közönségnek társalogni a színművészekkel, a költő- és íróvendégekkel.

Így lesz ez csütörtök este is! A Minden másképp van elnevezésű Karinthy-est „főszerepét” Blazsovszky Ákos kapta. لعب الروليت A produkcióhoz mellékelt színházi kedvcsinálóban Bálint Györgyöt idézik, aki Karinthyról a legendás Nyugatban így értekezett: „a valóság is teljesen groteszk, ha alaposan megnézzük. Persze olyan alapon kell megnéznünk, ahogy Karinthy tette (…) félreérthetetlenül bizonyítja be, hogy minden másképp van. طريقة لعب القمار

  • mj –

 

 

 

A képen: Szabó Zoltán Attila, Holczinger Szandra és Kálloy Molnár Péter (Molnár József felvétele)

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: