A vidéki hotelek húzták a szállodai teljesítményt

Az országos szállodai teljesítményeket évek óta először a vidéki hotelek forgalmának növekedése határozta meg az idén januárban, míg a fővárosi hotelek teljesítménye mérséklődött – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által a magyarországi és nemzetközi szállodaipar januári teljesítményéről készített jelentésből.
A vidéki szállodák összes bruttó forgalma 6,8 százalékkal, szobaárbevétele 8,5 százalékkal nőtt januárban, miközben a fővárosban az összes forgalom 0,9 százalékkal, a szobaárbevétel pedig 0,8 százalékkal kisebb volt a 2015 januárinál. A magyarországi szállodák összes bruttó forgalma 3,6 százalékkal nagyobb volt a bázisnál.
Az országosan jó eredményekben a belföldi vendégéjszakák számának 6,8 százalékos növekedése volt döntő, ami meghaladta a külföldiek 4,9 százalékos emelkedését. A vidéki szállodákban a belföldi vendégéjszakák száma 6,1, a külföldieké 11,4 százalékkal emelkedett. A balatoni régió szállodáinak forgalma 3,4 százalékkal, szobaárbevétele 10,4 százalékkal nőtt a bázishoz képest.
A jelentés szerint a belföldi kereslet erősödése a tovább javuló vásárlási kedvnek és a Szép-kártya kirobbanó, 18,9 százalékos bővülő felhasználásának tulajdonítható, de szerepet játszottak a vidéki hotelek kedvezményes akciói, továbbá a kedvező időjárás és az olcsó üzemanyagárak is.
A vidéki hotelek a külföldi vendégszám emelkedésében is megelőzték januárban a budapesti hoteleket: a fővároson kívüli hotelekben a külföldi vendégéjszakák száma 11,1 százalékkal, Budapesten csak 2,1 százalékkal nőtt.
Az Európai Unióból érkezők által a szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma 5,5 százalékkal, az európai országokból érkezőké 3,3 százalékkal nőtt, az ázsiai vendégek viszont 23,5 százalékkal több éjszakát töltöttek el. A legnagyobb beutazó piacok közül jelentős, 15,1 százalékos növekedés volt Ausztriából, 15,7 százalékos Csehországból, és 18,5 százalékos Romániából.
A jelentés szerint folytatódott az orosz piac másfél éve tartó leépülése: januárban 15,3 százalékkal csökkent az orosz vendégéjszakák száma. Ugyanakkor az orosz-ukrán konfliktus folytatódása ellenére januárban az ukrán vendégéjszakák száma 23 százalékkal nőtt. A hagyományosan legnagyobb német küldő piacon is folytatódott az elmúlt évek negatív trendje, az első hónapban a vendégéjszakák 8,7 százalékkal csökkentek.
Januárban eltűnt a 2015 utolsó negyedévében a migránsválság és terrorfenyegetettség miatt a budapesti szállodák teljesítményében tapasztalt, a többi régiós fővároshoz képest mutatkozó visszaesés. Bár a budapesti hotelek forgalma januárban 2015-höz képest minimálisan csökkent, a hotelek 48,8 százalékos foglaltsága meghaladta a prágai hotelek által elért 47,4 százalékot vagy a bécsi hotelek 48,2 százalékát.

MTI

2016. április 3.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: