Az internet „beszippantó” hatása

   Az internetezők fele már lényegében egyáltalán nem a tévéből, a rádióból vagy a nyomtatott sajtóból tájékozódik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2019 novembere és decembere között készült piackutatása szerint, amelynek eredményét ismertették az MTI-vel.

    Az NMHH közleménye szerint az internethasználat magyarországi terjedésével párhuzamosan „egyre nehezebb helyzetbe kerül a hagyományos média és távközlés”, azaz a tévézés, a rádiózás, a nyomtatott sajtó és a telefonálás.

    Közölték, 2019 végén már több mint 6,5 millió internetező volt Magyarországon (a 15 évesnél idősebbek körében), akik legalább heti rendszerességgel böngésztek a világhálón.     A hagyományos elektronikus és nyomtatott sajtóból az internetezők fele már egyáltalán nem, vagy kevéssé szokott tájékozódni – állapította meg a felmérés, amelyet tavaly november 18. és december 10. között négyezer fős minta segítségével, online önkitöltős kérdőívvel készítettek.

    A szórakozás, filmnézés tekintetében is hasonló arányban vezet az internet: 46 százalék nem, vagy már csak keveset tévézik, sokkal inkább a neten tölti a szabadidejét – részletezte az NMHH.

    Megjegyezték, hogy „a hagyományos telefonálás valamennyire tartja magát az internettel folyó versenyben”. Csak a válaszadók egyharmada mondta, hogy nagyrészt, vagy kizárólag az interneten keres meg másokat.

    Az összegzés megállapítása szerint a hagyományos média és távközlés internettel szembeni térvesztése leginkább azzal függ össze, hogy egyre több ember, egyre többet és egyre magabiztosabban internetezik, vagyis – az életkor kivételével – „a demográfiai jellemzők itt kevéssé mutatnak összefüggéseket”.

    A húsz év alattiaknál sokkal gyorsabb a televízió és a rádió térvesztése is az internettel szemben – mutattak rá.

    A tizenévesek között tízből heten a világhálóról tájékozódnak a hagyományos tévék, rádiók, újságok helyett – tizenháromból mindössze egy fiatal mondta, hogy többet tévézik, mint amennyit internetezik –, és tízből nyolcan az interneten néznek filmeket, videókat, vagy sorozatokat.

    A harminc év alattiak kétharmada, a harmincasoknak pedig a fele nyilatkozott úgy, hogy már nagyrészt, vagy kizárólag interneteznek tévézés helyett.

    A hatvanas és a hetvenes korosztálynál is jelentkezik az internet „beszippantó” hatása. Az internetező hatvanasok 70 százaléka, míg a hetven évesnél idősebbek 68 százaléka ugyanannyit, vagy többet internetezik, mint amennyit tévézik. Az NMHH kutatásából az is kiderült, hogy a videonéző internetezők 15 százaléka teljesen felhagyott a hagyományos tévénézéssel, további 26 százalékuk pedig kevesebbet tévézik; a neten zenét és podcastot hallgatók közül pedig már 22 százalék hagyott fel véglegesen „a klasszikus rádiózással”. Ezzel kapcsolatban kiemelték, hogy az átrendeződés ez esetben is a harminc éven aluliak körében a legszembeötlőbb. Az Y- és Z-generációban kétszer többen vannak, akik már nem tévéznek (28 és 30 százalék), és másfélszer-kétszer többen, akik már nem rádióznak (28 és 38 százalék), mint azok, akik fogyasztanak még hagyományos médiát.     A kommüniké felidézte, hogy az NMHH évek óta végez átfogó, országos kutatásokat a hírközlési és a médiaszektorban, ezek kiemelt eredményeit, összefoglalóit a honlapján folyamatosan közzéteszi.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: