Az iskolai kiközösítés: hogyan segíthetünk gyermekünknek

Az iskolai kiközösítés sajnos egy olyan probléma, amellyel sok gyermek és szülő találkozik. Az ilyen helyzetek nemcsak az iskolai teljesítményt, hanem a gyermek mentális és érzelmi egészségét is befolyásolhatják. Ez a cikk arra összpontosít, hogy hogyan segíthetünk gyermekünknek megbirkózni az iskolai kiközösítéssel és erősebbé válni a nehéz helyzetekben. A megértés és a támogatás kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy gyermekünk megtalálja az útját az iskolai közösségben.

Mit ajánl egy pszichológus a gyermekeknek?

 1. Ismerd fel az erősségeidet: Először is, gondolj arra, hogy mi az, amiben jó vagy! Lehet, hogy van egy speciális képességed, amiért mások is fognak tisztelni és szeretni. A pozitív önértékelés az önbizalom alapja.
 2. Keress támogatást: Beszélj a szüleiddel vagy egy tanároddal arról, hogy mit érzel az iskolában, és hogy mások milyen bántalmazást okoznak neked. Azok a felnőttek, akiknek számítanak, esetleg abban, hogy kezeld ezeket a helyzeteket.
 3. Találj új barátokat: Ne félj megnyitni magad mások felé, és próbálj meg találkozni olyan emberekkel, akik elfogadnak olyannak, amilyen vagy. Lehet, hogy vannak mások az iskolában, akik szintén új barátokat keresnek.
 4. Tudj meg valami újat: Az új dolgok tanulása és a hobbi vagy érdeklődési területek felfedezése abban, hogy magabiztosabb válj, és olyan témákban ismerj meg embereket, amelyek érdekelnek.
 5. Pozitív megerősítések: Próbálj meg minden nap pozitív dolgokra gondolni magadról és az életedről. Például, miután megvizsgálta a házi feladatot vagy sikeresen lejátszott egy játékot, dicsérd meg magadat.
 6. Kérd segítségül a humor erejét: A humor egy nagyszerű módja annak, hogy megküzdj a stresszel. Próbálj meg mosolyogni, nevetni és nem venni túl komolyan azokat a dolgokat, amiről mások beszélnek.
 7. Bontsd le a célokat: Tegyél fel kisebb célokat magadnak, és örülj annak, amikor eléred őket. Ez segít neked abban, hogy érezd, hogy képes vagy valamire.

Ne feledd, hogy a pozitív gondolkodás egy folyamat, és időbe telhet, mire megérzed a változást. De soha ne add fel, és mindig emlékezz rá, hogy egyedi vagy és értékes, pont olyannak, amilyen vagy! A támogatás és a kitartás segíteni fog abban, hogy boldogabb és magabiztosabb legyél az életed során.

Milyen tevékenységek ajánlottak a kamasz korú gyermek számára?

 1. Sport: mint például labdarúgás, kosárlabda, atlétika vagy úszás, nem csak az egészséges életmód kialakításában, hanem lehetséges adnak a csapatmunkára és a vezetői készségek fejlesztésére is.
 2. Zene: Ha a gyermek érdeklődik a zenéért, tanulhat hangszeren játszani vagy énekórákat venni. A zenei teljesítmények, például egy kórusban való részvétel lehetősége, valós a közösségben kitüntetésre.
 3. Képzőművészetek: Rajzolás, festés, szobrászat vagy akár kézműves tevékenységek, mint a gyöngyfűzés vagy a hímzés, lehetőség adnak a kreativitás kibontakoztatására és egyedi alkotások létrehozására.
 4. Színjátszás és dráma: Színházi előadásokban való részvétel vagy színjátszó csoportba járás lehetővé teszi a gyermeknek, hogy kifejezze magát és fejlessze a beszéd- és előadókészségeit.
 5. Robotika és programozás: Az informatika területén való jártasság ma már kiváló előny lehet. Programozási tanfolyamokon való részvétel és robotika projektjeik létrehozása segít a gyermeknek kitűnni a technológiai területen.
 6. Önkéntesség: Az önkéntes munka lehetőségét ad arra, hogy segítsen másoknak és tanuljon a közösség fontosságáról. Ez a magatartás példaként szolgálhat másoknak.
 7. Matematika és tudományos versenyek: Ha a gyermek szereti a matematikát vagy a tudományt, részt vehet különböző versenyeken és megmutathatja a tehetséget és az érdeklődést ezekben a területeken.
 8. Környezetvédelem: Az aktív részvétel környezetvédelmi programokban, többek között a hulladékgyűjtés vagy a faültetés során, lehetővé teszi a gyermek számára, hogy segítse a bolygónkat, és közben példát mutasson másoknak is.

Emlékezzünk arra, hogy a legfontosabb az, hogy a gyermek választhassa azt a tevékenységet, amely érdekli és szenvedélyesen szeretne csinálni. A kitartás, gyakorlás és pozitív hozzáállás segít neki kitűnni és mások elismerését elnyerni a kiválasztott területen.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: