Betörőűző növények

Bár sokak szerint a a jó öreg kaktusz szúrós tüskéi tökéletesen távol tartják az illetéktelen behatolót, mégsem mindenhol esztétikus. Az MTI által közreadott hír szerint Növényvédő-, illetve védő növényeket reklámoz a londoni rendőrség betörők ellen: olyan bokrok listáját tette közzé, amelyek segítik az otthonok védelmét.
„A legtöbb betörő lusta. Könnyű utat keres ahhoz, hogy bejusson egy házba, vagy kertbe, ön pedig néhány egyszerű óvintézkedéssel csökkentheti a kockázatát annak, hogy betörjenek ingatlanjába. Az egyik legjobb mód a tolvajok távoltartására a természet saját védekező mechanizmusa behatolók ellen. Meglehet, hogy csupán egy tüskés bokorfalra van szüksége védelemként” – áll a rendőrség tanácsadó közleményében, majd pedig következik 30 növény azzal az előrebocsátott megjegyzéssel, hogy a rendőrség nem tudja garantálni a bokrok kellő tüskésségét, előfordulhat, hogy a vásárolt növény csupán annyira lesz szúrós, mint egy százszorszép.
A botanikai listán az első helyezett a Juniperis horizontalis (borókafajta), amely tüskés ugyan, de legfeljebb fél méter magasra nő, mivel talajtakaró növény, így inkább csak mezítlábas betörők – vagy legfeljebb rövidnadrágosok ellen jó. Második a Picea pungens, a szúrós luc, amely 100-125 centire nő. Harmadik az Ilex agulfolium, amely szintén örökzöld és tüskés levelű, a negyedik a brazíliai óriáslapu, a Gunnera manicata, amely akár két és fél méterre is megnő. Lágy szárai ugyan nem jelentenek kemény akadályt, levelei viszont „megsmirglizik” a behatolót. A listára azért rákerültek az igazán „nagyágyúk” is, így a vadrózsa, vagy a kökény – olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: