Bodrogkisfalud: ahol a dűlőutaknak nevet adnak!

A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtájhoz tartozó, Tokajtól mindössze 7 kilométerre fekvő település, Bodrogkisfalud 2014 óta a Bodrog-menti Borászok Egyesületének központja. Ahol a nemes gesztusokból, a jó ötletekből sosincs hiány…

A dűlőutak Magyarországon jobbára a senki földjének tűnnek, hiszen számsorok, kopottas táblák, vagy még azok se jelzik az arra járóknak, hol jár. Az Illés János borász vezette egyesület azonban, látva-felmérve e hiányt, példaértékű kezdeményezésbe fogott, hiszen elsőként Tokaj-Hegyalján, önkormányzati jóváhagyással, elindították a programot, aminek célja: a dűlőutak elnevezése, névadása.

Illés_János_borászValamennyien Tokaj-Hegyalján születtünk, itt tevékenykedünk, szőlészek-borászok vagyunk – informált Illés János, az egyesület elnöke. – Az a célunk, hogy a Világörökség részét képező vidéken a településeken átívelő kezdeményezéseket karoljunk fel. A névadás jogi és technikai előkészítése máris elkezdődött; az első négy napban két jelentős technikai- és anyagi felajánlás érkezett a megvalósításához. A nevek kialakításának folyamata részben a nyilvánosság előtt  fog zajlani, az aktuális állásról rendszeresen beszámolunk majd – fűzte hozzá.

A dűlőutak feltérképezése megkezdődött, s már az utak kezdeténél, kereszteződéseinél, a tájba illő jelzőtáblák megtervezése se várat soká’ magára. Az egyesület céljai közt szerepel a településeken átívelő szőlészeti és borászati kezdeményezések elindítása-támogatása, illetve „a szőlőből és borból élő tagok céhszerű érdekképviselete” is.

A fiatal szakemberek patronálásáról szintúgy nem feledkeznek el, mivel a Bodrog partján azt szeretnék, ha a családi vállalkozások nem hullanának szét, s az ifjak nem ragadnának minden áron vándorbotot, vagy ha mégis, hát külföldi tanulmányaik végeztével, hazatérnének. Egyébként a Bodrog-menti Borászok Egyesülete maga is szervez bel- és külhoni tanulmányutakat, ezen felül az önkormányzatok munkáját segítendő, szőlészeti és borászati, eredetvédelmi koncepciók szakmai kidolgozásában is jeleskednek.

A hamarosan nevet-névtáblát kapó dűlőutak térképét is elkészítik, ami beillik egy „kisokosnak”, hiszen a dűlők rövid történeti bemutatása mellett,  jelölik abban az ott található főbb szőlőfajtákat, s leggyakoribb klónjaikat ugyancsak. A kapcsolódó mobilalkalmazás megalkotása szintén napirenden van.

Szabó Zoltán Attila

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: