Bővülnek az áldozatok jogai a büntetőeljárásban

A bűncselekmények áldozatainak pszichológiai, érzelmi segítését is előírja az az európai uniós irányelv, amelynek átvételéről kedden egyhangúlag, 161 igen szavazattal döntött a parlament.

A bűncselekmények áldozatainak jogairól szóló, Trócsányi László igazságügyi miniszter kezdeményezte törvénymódosítás szerint a büntetőeljárás során nagyobb tájékoztatást kell nyújtani a sértetteknek. Ezt segíti, hogy akár e-mailben is tájékoztatható lesz az ügyfél.
A jövőben 24 órás telefonos segélyvonal biztosítja, hogy az áldozatok azonnal segítséget kaphassanak. Bővül azon családtagok köre, akik gyakorolhatják a sértetti jogokat, a jövőben ezt már a testvér is elláthatja. Ha azonban több lehetséges hozzátartozó is van, akkor ki kell jelölniük maguk közül azt, aki elvégzi ezt.
Zárt tárgyalást akár a sértett is kezdeményezhet a saját védelme érdekében, a különleges bánásmódot igénylő sértett pedig azt is kérheti, hogy kihallgatásakor az elkövető ne legyen jelen a tárgyalóteremben.
Nemi erkölcs elleni bűncselekmény esetén kezdeményezhető, hogy a sértettet egy vele azonos nemű ember hallgassa ki. Ha szükséges, ingyenesen kell jelnyelvi tolmácsot biztosítani az eljárás során azoknak, akik ezt kérik vagy akiknek szükséges.
A törvénymódosítás önkéntesek bevonására is lehetőséget ad az áldozatsegítésben.
A törvény 2015. november 1-től hatályos.

MTI

2015. október 6.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: