Brit sírfelirat-toplista

„A halálról vagy jót, vagy semmit.”
„Mondtam, hogy beteg vagyok” – ez a sírfelirat „győzött” egy nagy-britanniai epitáf népszerűségi felmérésen.
A felirat szerzője egy komikus, Spike Milligan – aki már nem él, és természetesen az ő sírján olvasható a mondat, amelynek eredetisége vitatható, mivel egy közismert vicc szerint nagyon hasonlót – „Na ugye” – íratnak a hipochonderek is saját sírkövükre. A 2002-ben, 83 évesen elhunyt Milligan ennek ellenére nagy fölénnyel győzött, a „szavazatok” kétharmadát kapta.
A második helyezett Oscar Wilde. A neki tulajdonított epitáf 10 százalékos népszerűségű: „Either those curtains go or I do” (Vagy a függönyök menjenek a szobából, vagy én – mondta állítólag halálos ágyán, ám ez máig vitatott.) Említésre méltó – a témába simul – Wilde egy másik mondása: „A halálról vagy jót, vagy semmit.”
Harmadik, 7 százalékkal Frank Sinatra amerikai énekes „A java még csak most jön!” sírfeliratával.
Winston Churchill néhai brit miniszterelnök híres epitáfjával a hatodik helyre került. „Kész vagyok találkozni Teremtőmmel. Hogy ő is felkészült-e erre, az más kérdés.”

A The Daily Telegraph című brit napilap epitáfválogatásából említésre méltók még:
„Micsoda fogyókúra!” (Frank Carson északír komikus)
„Nem lett volna szabad áttérnem a skót whiskyről a martinira.” (Humphrey Bogart amerikai színész)
„Fűre lépni tilos!” (Peter Ustinov brit színész)
„Köszönet a vésnőknek, hogy hejesen irrta le sífeliratomat.” (Stephen Fry angol humorista, író, színész 1957-ben született és – a „fentiekkel” ellentétben – még sohasem halt meg.)
„Na, most tényleg cidrizem!” (Fay Ripley brit színésznő. 1966-ban született, ő is „előredolgozott”: él.)
Az epitáf felmérést a halálos betegeknek támaszt nyújtó Madame Curie Cancer Care alapítvány végezte, amely annak idején életre hívta és azóta is működteti a nagy-britanniai hospice ellátást.

Nagyon fontos, hogy az emberek megbeszéljenek olyan dolgokat, mint például hol szeretnék eltölteni életük utolsó perceit barátaikkal, szeretteikkel. Tudjuk, hogy a legtöbb ember azt szeretné, ha élete végén otthon ápolnák, ám az elhalálozások többsége még mindig kórházakban történik, azon a helyen, ahol az emberek legkevésbé szeretnének lenni – idézte Imelda Redmondot, a Marie Curie Cancer Care illetékesét a brit napilap.

MTI

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: